Præster med særlige opgaver
Beredskabspræsten

Folkekirken har 42 katastrofeberedskabspræster, som står klar til at rykke ud med akut hjælp til sårede og pårørende, når større ulykker og katastrofer sker.

Beredskabspræsterne er fordelt over hele landet, og de er også parat til at rejse til udlandet, hvis danskere er berørt af en katastrofe langt hjemmefra.

Akut hjælp ved ulykker og katastrofer

Præster har stor erfaring med at tale med mennesker i sorg og krise. Derfor er de en del af sundhedsstyrelsens kriseterapeutiske beredskab, der sammen med politi, sygeplejersker, falckreddere og psykologer træder til med akut hjælp ved større ulykker og katastofer.

Katastrofeberedskabspræsterne kan også hjælpe med at etablere kontakt til de berørtes lokale sognepræst, ligesom de også kan hjælpe med at etablere kontakt til religiøse ledere fra andre trossamfund.

Tsunami og terror

Folkekirkens katastrofeberedskab blev etableret efter færgen Scandinavian Stars brand i 1990.

Siden oprettelsen har katastrofeberedskabet blandt andet været i Thailand i forbindelse med tsunamien, der kostede en kvart million mennesker livet i 2004.

Beredskabspræsterne var også aktive, da den egyptiske ferieby Sharm El Sheikh blev udsat for en terrorangeb i 2005, og da 2 efterskolelærere og 13 elever kæntrede i en dragebåd på Præstø Fjord i 2011.

Video: Folkekirkens Katastrofeberedskab

Beredskabspræsterne skal hvert år deltage i kurser og øvelser for at få den fornødne efteruddannelse, så de kan indgå i samarbejdet med politi, redningsvæsen, psykologer og andre relevante fagpersoner.

Du kan læse mere om Folkekirkens katastrofeberedskab her.