Spillelister
Alternativ jul

Alternativ jul

Du kan lide de nye julesange, men også de gamle i den rette indpakning. Hvis du kan lide det anderledes og mere smalle, bør du abonnere på denne spilleliste

Historier bag numrene


Joy To The World:
Julesalme skrevet i 1719 den af den engelske teolog og salmeskriver Isaac Watts. Musikken er eftersigende i høj grad inspireret af juleoratoriet Händels Messias. 

Immanuel:
Danske Hymns from Nineveh udgav dette nummer i 2009. Esajas' Bog i Det Gamle Testamente profeterer Jesus fødsel. Der står, at en jomfru skal føde en søn, der skal få navnet Immanuel, der betyder "Gud med os".

Silent Night:
En af de mest populære julesalmer i verden. Salmen er skrevet af den tyske præst Joseph Mohr i 1818, og den originale titel hedder "Stille Nacht, heilige Nacht". Der er efter sigende lavet over 300 oversættelser af salmen. Den danske oversættelse er af B.S. Ingemann og hedder "Glade jul, dejlige jul".

Angels We Have Heard on High:
Sufjan Stevens har lavet ny melodi og modereret teksten til en kendt julesalme af samme navn. Den oprindelige engelske version er oversættelsen af en endnu mere oprindelig fransk version med navnet "Les Anges dans nos campagnes".

Little Drummer Boy:
I USA er dette en kendt julesang, der er fortolket i flere hundrede versioner. Den er skrevet i 1941 Katherine Kennicott Davis og handler om en lille dreng, som møder Jesusbarnet. Drengen har ingen gave at give barnet, så han spiller i stedet på sin tromme.

Hark the Herald Angels Sing:
Skrevet af engelske Charles Weasley og udgivet i 1739. Salmen handler om engle, der synger lovsange til det nyfødte Jesusbarn.

Away in a Manger:
Populær julesalme særligt i engelsksprogede lande. Salmen blev udgivet sidst i det 19. århundrede og handler om begivenhederne i stalden, da Jesus blev født. 

O Come, O Come, Emmanuel:
Adventssalme der handler om forventningerne til Jesu genkomst. Oprindeligt skrevet på latin med titlen "Veni, veni, Emmanuel".

Dejlig er jorden:
Ingemann har skrevet salmen efter pastor J. F. Fenger sendte ham en opfordring til at skrive danske vers til en schlesisk melodi fra det 18. århundrede, han var begejstret for. Salmen med pilgrimsmotivet, synges ikke kun i julen men også til mange begravelser.