Fortsæt til hovedindholdet
Opstandelse
Håb og livsmod kommer igen

Når håb og livsmod kommer igen

Opstandelsen er i centrum i påskens fortælling, men for tidligere biskop Kjeld Holm er opstandelse ikke kun forbeholdt påsken. Læs, hvordan Kjeld Holm mener, vi kan møde opstandelsen i vores hverdag.

Ifølge Kjeld Holm kan vi tale håbet frem hos vores medmennesker.
- Det kan opstå i en dialog mellem to mennesker og igennem en solidaritetsgestus som at tage et menneske, som er ude på livets kant, i hånden, siger han. 

(artiklen blev første gang publiceret i 2015) 

Af Unna-Pernille Gjørup

Jesu opstandelse fra de døde påskemorgen er en central fortælling i Bibelen, og beretningen giver en tro på, at livet er stærkere end døden.

Men for biskop over Århus Stift, Kjeld Holm, er opstandelse ikke kun noget, vi møder i den bibelske fortælling.

Opstandelse kan nemlig også komme til udtryk i den måde, vi tackler det, når et livsvilkår ændrer sig, lyder det fra den århusianske biskop.

- Hvis du gør dig en erkendelse af dit eget svigt og derefter kommer til indsigt i det, kan du opleve, at et håb eller et livsmod bliver tændt igen, siger han.
 

- Opstandelsen og dermed håbet og livsmodet behøver ikke at komme fra vorherre, men det kan også ligge i ens egen indstilling til ændrede livsvilkår. Vi skal ikke monopolisere livsmod til udelukkende at høre til det religiøse menneske.

 

Håbet kan tales frem
 

Selv om opstandelsen fører et håb om, at livet er stærkere end døden med sig, oplever vi som mennesker også, at eksempelvis sygdom, krig og eller anden modgang får os til at føle det modsatte.

Heldigvis er vi ikke nødvendigvis alene om at genfinde håbet og livsmodet, hvis det på et tidspunkt sker. Ifølge Kjeld Holm kan vi nemlig tale håbet og livsmodet frem hos vores medmennesker.

- Det kan opstå i en dialog mellem to mennesker og igennem en solidaritetsgestus som at tage et menneske, som er ude på livets kant, i hånden, siger han. 

LÆS OGSÅ: Lars Husum: Når kærligheden vækker til live

Slutning og begyndelse hører sammen
 

Når vores blik på morgendagen ændres, kan vi opleve at nyt håb og livsmod spirer frem. Et kapitel skal altså afsluttes, før et nyt kan begynde, og dermed hænger slutning og begyndelse sammen.

Og for Kjeld Holm selv er denne udsigt ikke langt forude. Til sommer går han af efter mere end 20 år i bispestolen i Århus Stift, og det betyder, at han om kort tid har sin sidste påskegudstjeneste, som i år også indeholder en dåb.

- At begyndelse og slutning altid hører uløseligt sammen er nærliggende eksistentielt for mit vedkommende i år. På en måde er det jo en slutning, men også en begyndelse, siger han.

LÆS OGSÅ: Benny Andersen: Døden kan være livgivende