Nyheder
Nyheder

Juledekorationer spreder glæde i fængslet

I Odense Arrest har fangerne et anstrengt forhold til julen. Konfirmander hjælper dem med at komme i julestemning.

Konfirmander laver juledekorationer til de indsatte i Odense Arrest.
Stearinlys er ikke tilladt i fængslet, så derfor bliver lyset erstattet med en engel.
Foto: Peder Thyssen

Lars Ulrick Lousdal

Julen kan være en svær tid, hvis man er langt væk fra familie og venner. Højtiden er ekstra hård, hvis man tilmed sidder indespærret bag en høj fængselsmur i Odense Arrest.

Peder Thyssen har de sidste 15 år været fængselspræst i Odense. Da han tiltrådte, havde han et ønske om at vække juleglæden bag tremmerne ved at dele juledekorationer ud til fangerne. Det var dog besværligt at få en tilladelse fra myndighederne:

- I et fængsel skal man have tilladelse til alt. Det var en længere proces for mig at få lov til at dele juledekorationerne ud til de indsatte. Der må for eksempel ikke være stearinlys i dekorationerne, fordi fangerne kan misbruge stearinen som et middel til at flygte fra fængslet, fortæller Peder Thyssen.

Konfirmanderne er ellevilde

Peder Thyssen laver ikke juledekorationerne selv. Han får hjælp af sine konfirmander, der er meget begejstrede for at kunne glæde fangerne:

- Konfirmanderne er ellevilde. Det er en god måde at lære dem om socialt arbejde. De unge er med til at glæde andre mennesker, der har det skidt, siger fængselspræsten.

Før første søndag i advent går Peder Thyssen fra celle til celle og deler dekorationerne ud til de indsatte. Her får konfirmanderne ikke lov til at komme med. De unge besøger dog senere arresthuset sammen med fængselspræsten: 

- Vi taler meget om kriminalitet, og hvorfor man havner i et fængsel. Undervejs i konfirmandundervisningen får konfirmanderne lov til at komme med ind i arresthuset og få en rundvisning. Det gør altid stort indtryk på dem, siger Peder Thyssen.

Fangerne er følsomme

Da det er ulovligt at have stearinlys i fængslet, er lyset i juledekorationen skiftet ud med en engelfigur. Det har medført en utrolig positiv reaktion fra mange af fangerne, forklarer fængselspræsten:

- Englen symboliserer, at Gud er her for dem. Flere af de indsatte beholder englen og laver endda et lille alter omkring den.  

De fleste fanger er meget glade for at modtage en dekoration. Den varmer i en kold og trist tilværelse, hvor meget af tiden op til jul ellers går med selvransagelse og tunge tanker:

- Alle ved, at julen er en følelsesladet højtid. Fangerne er ikke sammen med deres familier. Mange tænker over, hvad de går glip af og ødelægger for sig selv ved at sidde indespærret, siger Peder Thyssen.  

En værdig behandling

Fængselsvæsenet er meget opmærksomme på at behandle fangerne med værdighed, så de kommer ud som samfundsduelige mennesker, når straffen er udstået, fortæller fængselspræsten:

- De indsatte er mennesker som alle andre, og de har både gode og dårlige sider. Fængslet skal passe på fangerne, men de skal ikke knække dem. Det er også derfor, at man har fængselspræster tilknyttet, uddyber Peder Thyssen.

Juleaften i arresten

Juleaften i arresten er speciel, fordi fangerne får varm mad om aftenen. Det gør de normalt kun til middag. Desuden får de lov til at have mere socialt samvær med de andre indsatte.

Peder Thyssen holder en julegudstjeneste om morgenen, som finder sted i et utraditionelt lokale:

- Julegudstjenesten foregår i fængslets vaskekøkken, men det er nu alligevel meget højtideligt og festligt. Efter gudstjenesten laver jeg et juleshow, hvor jeg synger julesange for de indsatte sammen med en pianist, der spiller til.

Den 24. december bliver dermed en stemningsfuld begivenhed, hvor de indsatte kan få et afbræk fra den sørgelige hverdag, fastslår fængselspræsten og uddyber:

- Nogle fanger byder selv ind og vil også gerne synge med. Pianisten kan spille det hele, og fangerne går glade derfra. Meningen er, at musikken skal få noget glæde ind i deres triste hverdag.


LÆS MERE om fængselspræster her

SE VIDEO om Peder Thyssens arbejde som gadepræst her

 

Fakta

  • Peder Thyssen er sognepræst i Odense Domkirke.
  • Han har desuden været gadepræst i 25 år.
  • Derudover har Peder Thyssen 15 års erfaring som fængselspræst i Odense Arrest.