Kirker skal støtte corona-isolerede

Regeringen vil sammen med kirkesamfund, frivillige organisationer og kulturen finde løsninger, som kan gøre hjemmelivet mere tåleligt for ældre og udsatte, sagde statsministeren på sit pressemøde.

Sognepræst Hans Boas sang sammen med sin datter og to tidligere konfirmander ved plejehjemmet Sønderskovhus i Lystrup ved Aarhus. Foto: Mona Engelbrecht.

Ellen Aagaard Petersen

- Tak til alle jer, der laver frivilligt arbejde i denne tid. Jeg mener, vi som samfundsfællesskab har behov for endnu mere, sagde statsminister Mette Frederiksen ved pressemødet onsdag, hvor hun bebudede en hurtigere åbning af samfundet end varslet før påske.

De svageste skal dog fortsat isolere sig, og det kan vi ikke bede dem om uden samtidig at støtte dem bedre, sagde statsministeren, som vil invitere frivillige organisationer, kirkesamfund, kunsten og kulturen til at være med til at finde løsninger, som kan gøre hjemmelivet mere tåleligt.

Det er oplagt at samarbejde med folkekirken om den opgave, mener Rose Marie Tillisch, der er vidensmedarbejder ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter med speciale i demens- og ældreområdet:

- Kirkerne har allerede nært samarbejde med plejehjem og ældrecentre, præsterne kender også til dem, der sidder isoleret i eget hjem, og de har et stort netværk af frivillige, som hurtigt kan aktiveres. Der er babysalmesangsgrupper, som plejer at komme på plejehjemmet, konfirmander som kan bringe hilsner ud og masser af sangglade mennesker, som kan sprede glæde, siger Rose Marie Tillisch.

LÆS OGSÅ: Alternative påskefejringer i coronaens tid

Op til påske tog hun initiativ til ”Gårdsanger-påske”, hvor frivillige, præster og kirkemusikere mødte op ved ældrecentre og plejehjem for at synge påskesalmer og holde mini-gudstjeneste med beboerne, som sad ved de åbne vinduer. Gårdsanger-påsken, som blev fejret i mere end tyve sogne, var et blandt mange nye tiltag fra kirkerne, som nåede ud til ældre og isolerede uden at sætte sikkerheden over styr, og Rose Marie Tillisch er overbevist om, at vi vil se flere af den slags initiativer i den nærmeste fremtid.