Fortsæt til hovedindholdet
Ældre og udsatte
Idékatalog

Idékatalog

 

 • "Kig forbi" (idé fra Hundige – Kildebrønde sogn): Det er træffetid fra kl. 10–11 tirsdag, onsdag og torsdag på bænken foran kirken. Præsterne er der på skift, sognediakonen fast hver onsdag. Det er en mulighed for at møde kirken – og de andre, som plejer at komme.
 • Bring blomster ud (idé fra Mølholm Kirke): Hvis kirken har en ældreklub, strikkeklub eller lignende, kan man bringe en blomst og et kort ud til dem som en lille opmuntring og påmindelse om, at de ikke er glemt.
 • Videogudstjeneste med provstiets præster (idé fra Køge Kirke): Planlæg en videogudstjeneste enten i kirken eller udenfor. Hver præst får sin 'plads' i liturgien. Erstat eventuelt prædiken med refleksioner fra flere præster. Hyr et professionelt produktionsselskab.
 • Fødselsdagssang (idé fra Binderup Kirke): Mød op på plejehjemmet til fødselsdage og synger udenfor.
 • Breve fra konfirmander (idé fra Lene Tvilling, Rosenvængets Sogn): Man kunne eventuelt bede sine karantæneramte konfirmander om at skrive en lille hilsen, og så lade kirken betale portoen.
 • Rundringning (idé fra Hedensted Kirke): Både præster og frivillige kan ringe til de mennesker, der tilhører de udsatte grupper, som kirken laver aktiviteter sammen med, når kirken ikke er lukket.
 • En hjælpetjeneste (idé fra Sankt Jakobs kirke, København): Man kan oprette en hjælpetjeneste, der køber mad og medicin ind til karantæneramte, syge og ældre eller folk, der er bange for at gå på gaden. En stor gruppe af frivillige kan handle ind og levere ved døren, al betaling skal koordineres uden fysisk kontakt. Lokalavisen orienterer, og kirkens konfirmander, spejdere og friske voksne hjælper til.
 • Nyhedsbrev med tanker til tiden (idé fra Haslev Kirke): Til dem, der savner kirken, men ikke går på nettet, kan man lave skriftlige nyhedsbreve til med tanker til tiden og prædikenrefleksioner.
 • Plejehjemsroadshow (idé fra Haslev Kirke): Man kan køre med et lille roadshow fra plejehjem til plejehjem med højtaleranlæg, organist, præster og så forskellige salmer/sange som afsynges med tilknyttede refleksioner.
 • En kaffevogn på tur til alle provstiets kirker (idé fra Syddjurs Provsti): På provstiplan kan man slå sig sammen med en lokal café eller værested og finde en måde at køre kaffe ud til menigheden på. Lav en køreplan med stoppesteder ved provstiets kirker. Hav eventuelt mere på programmet end kaffe f.eks. et take away måltid, en aktivitetspose, rådgivning og vejledning. Man kan også søge fonde, TrygFonden støtter projektet på Syddjurs.
 • Præsterundtur (idé fra Helsingør Stift): Gå en tur i sognet og tal med dem, du møder – med to meters afstand. Tag evt. præsteflip eller præstekjole på, så folk kan se, hvem de snakker med, og små, gode samtaler kan opstå.
 • Hæng prædikerne på kirkegårdslågen eller på kirkedøren (idé fra Hans Lange, Holmlands kirker): En prædiken på lågen eller døren, som de forbipasserende kan tage et eksemplar af. Måske en kasse.
 • Vinkekaffe og kage (idé fra Mette Høyer Dansøn, Vestervang Kirke): Vi trænger til at udbrede kærlighed og til at gøre andre opmærksomme på, at vi godt ved, de er der. Mange ældre er ikke på sociale medier, og nogle af de steder, hvor de plejer at kunne spise sammen er lukkede pt. Tænk på dem, der ikke er på sociale medier - lav vinkekaffe og del jeres kager.
 • Aftale med lokalradio (idé fra Jeanette Capion, Kongsted Kirke): Lav en aftale med lokalradioen om at sende en andagt med kommunens præster, så de ældre en chance for at høre deres egen præst.
 • Havebesøg med medbragt termokande og kop (idé fra Jeanette Capion, Kongsted Kirke): Man kan tage på havebesøg i det gode vejr.
 • Oplæsning i haven (idé fra Ulla Britt Sørensen, Sankt Jørgensbjerg Kirke): Man kan synge sammen og læse digte op.
 • Et postkort til dem, man plejer at besøge (idé fra Majbritt Kjærsgaard Roulund, Them Kirke): Man kan lægge et postkort i postkassen hos dem, man af og til besøger.
 • Ringe til de ældre og frivillige på skift (idé fra Gentofte Kirke): Cirka hver anden uge skiftes to af kirkens præster til at ringe til de ældre og frivillige, som kirken har telefonnumre til og får en snak.
 • En hilsen til strikkeklubben (idé fra Aastrup og Vonsbæk sogne): Man kan køre ud med en pose med et par garnnøgler, en lille blomst, chokolade og en hilsen til pensionisterne i strikkeklubben.
 • Omdeling af kirkehilsen (idé fra Køge Kirke): I samarbejde med den lokale gymnastikforening uddeler kirken en hilsen til de, som i forvejen modtager kirkebladet, til strikkeklubben samt til menighedsrådet. Den omdelte hilsen består af en kort hilsen, en prædiken, en salme krydret med lidt billeder. Se eksemplet fra påsken her.
 • Breve til ældre i sognet (idé fra Bispebjerg-Brønshøj provsti, Johanne Haastrup) Kirkerne sender gammeldags breve til ældre med bl.a. information om, at man kan ringe med præsten.
 • Kontakt de lokale biblioteker: Flere biblioteker arbejder lige nu også på idéer til, hvordan man kan hjælpe de ældre og udsatte. Nogle af forslagene lyder: Frivillige bringer låne-bøger ud, bringe litteratur og kulturformidling ud til plejehjem, frivillige kan hjælpe de ældre i gang med de digitale tilbud, samtalekasser, læsekredse og meget mere. Læs mere her.
 • Telefonkæde (idé fra Munkebo Kirke): Hver eller hver anden dag, eller hvad man nu synes, sættes en kæde af telefonopkald, til de der er interesseret i at have nogen at snakke med, i gang. Alle er velkomne på listen, og man kan særligt opfordre de ældre og isolerede til at deltage. Man aftaler, hvem der sætter kæden i gang - til en begyndelse kan det måske være præsten. Man bliver altså ringet op, får en god snak og ringer så selv videre til den næste på listen. Med listen kan evt. følge nogle idéer til emner at tale om til dem, der er usikre på, hvor man skal begynde samtalen.
 • Hjælp til indkøb (idé fra Munkebo Kirke): Kirken tilbyder hjælp til dem, der er forhindret i selv at handle ind, enten pga. isolation, karantæne, angst eller smittefare. Kirken opfordrer til, at man kontakter kirken, hvis man har brug for hjælp - så hjælper kirken med at købe ind og leverer varerne til døren.
 • Walk-and-talk (idé fra Hanne Dahl, Budolfi Kirke): Et tilbud til dem, der har lyst til en gåtur og en uformel snak med præsten - selvfølgelig med den anbefalede afstand mellem dem og på brede ruter. Walk-and-talk indbyder til en mere uforpligtende snak, hvor det ikke på forhånd er bestemt, hvad snakken skal handle om.