Næstekaffe i din kirke
Løb og eksistentielle samtaler

Eksistentielle overvejelser på løbeturen

I Elev har kirken og løbeklubben lavet et fælles initiativ med løb og samtaler inspireret af podcasten ”Næstekaffe”.

Løbere fra den lokale løbeklub i Elev tog Næstekaffe-afsnittet om tvivl med i ørerne på lørdagens rute.

En kold men flot lørdag mødes en flok morgenfriske løbere ved en bålplads i Elev. Anledningen er et samarbejde mellem kirken og løbeklubben, som har inviteret til fælles løbetur med podcastlytning og efterfølgende samtale om ”tvivl” over en øl eller vand. En time senere går deltagerne hjem igen fyldt op med 5 km i benene, masser af refleksioner i hovedet og nogle dybe samtaler rigere.

På målgruppens præmisser

Det hele begyndte med, at Elev Kirke i Århus gerne ville bruge podcasten Næstekaffe til at nå de unge, travle voksne, de har svært ved at ramme.

- Når man er kirke et sted som her, så er man nødt til at tænke i målgruppen af unge familier, for her bor mange. Men de ting, vi traditionelt laver i kirken, rammer dem ikke. Vi skal lave noget andet for, at det er relevant i deres liv, siger sognepræst Lene Dahl-Hansen, der synes, kirken har en tendens til kun at ramme de unge voksne via børnene, og det er ikke altid nok.

Derfor gik de i sognet i gang med at udvikle et arrangement, der passer direkte til den målgruppe og deres hverdag. Først var de omkring de klassiske tilgange med at snakke, eller lytte og stille spørgsmål.

- Men vi ville også gerne lave noget, der kunne nå mændene. Og vi kunne mærke, at vi var nødt til at have kroppen med, så det ikke kun var hovedet, siger Lene Dahl-Hansen.

Samtidig er kirken meget optaget af samarbejde i lokalområdet.

- Det handler ikke altid om, at folk skal komme hen i kirken. Vi skal også derud, hvor folk er, siger hun.

Derfor var det oplagt at kigge efter en samarbejdspartner som løbeklubben, hvor en flok primært mænd hver lørdag morgen i forvejen mødes og løber sammen. Det blev til et fælles arrangement, der startede med 30 minutters løbetur, mens deltagerne lyttede til en episode fra podcasten Næstekaffe om tvivl. Bagefter var der samtale om podcasten og emnet tvivl i små grupper over en øl eller vand. Nogle deltagere kom fra løbeklubben. Andre fra kirken. Og nogle uden at have tilknytning til nogen af delene.

- Den her målgruppe har travlt, men de skal alligevel ud at løbe eller bevæge sig. Og så får de podcast og samtaler med i hatten, siger Lene Dahl-Hansen, der var imponeret over, hvordan deltagerne tog initiativet til sig:

- Det var rigtig, rigtig dejligt at se, hvordan folk bare snakkede. Der var ingen blufærdighed. Det virkede ikke som om, det var svært for dem, og de kom til at snakke om dybe og vigtige ting lynhurtigt.

Ikke præstens arrangement

Primus motor på initiativet var menighedsrådsmedlem Lise Søndergaard Thomsen, der selv er i målgruppen. Og hun var glad for arrangementet.

- Jeg glemte næsten, jeg havde været ude at løbe, for jeg havde fået fyldt så mange andre ting på. Løbet blev sekundært, hvor det normalt er noget, der er svært at få gjort, siger hun, og tilføjer, at som arrangør gav det energi at lave sådan et arrangement, som man også selv er en del af.

For Lene Dahl-Hansen var det rart, at det var en anden end hende, der var ansigtet på arrangementet.

- Man er så vant til, at det er præsten, der er på, men det behøver det ikke at være her. Her er nogle færdige materialer i form af podcast, spørgsmål etc., så det er nemt at gå til for hvem som helst. Det er dejligt at kunne give styringen til en anden fra menigheden, der brænder for ideen, siger hun og tilføjer:

- De her samtaler, vi gerne vil have med hinanden, dem kan alle tage. Det handler netop bare om at tale sammen om det, vi er fælles om.

Bare gør det

Lene Dahl-Hansen er ikke i tvivl om, hvad hendes bedste råd er, hvis man overvejer at lave et tilsvarende arrangement i sit eget sogn.

- Bare gør det! Det er det vigtigste, griner hun, og tilføjer, at det er godt at starte med at finde et par stykker, der brænder for ideen.

- Konceptet og materialerne er der allerede, så det kræver godt nok ikke særlig meget. Det er en af de rigtig gode ting ved det her, at det er bare lige til at gå til, siger hun, og råder til, at man ikke sætter forventningerne urealistisk højt fra start, for det tager altid tid at opbygge noget nyt.
Selv er hun ikke i tvivl om, at de gentager succesen i Elev. Lige nu er planen at invitere til løb, podcast og eksistentielle samtaler igen til september.

Kom selv i gang

Har du fået lyst til at lave et tilsvarende arrangement i jeres sogn, så kan du finde en beskrivelse af arrangementet og erfaringerne fra Elev Kirke her. Du kan også finde færdige materialer, og masser af inspiration til, hvordan I kan bruge podcasten til at lave jeres eget arrangement.