Næstekaffe i din kirke
Podcastlytning og samtaler i kirkerummet

Podcastlytning og samtaler i kirkerummet

Sankt Lukas Kirke i Århus har brugt podcasten Næstekaffe til at nå en målgruppe, de har haft svært ved at ramme. Det blev en succes, som de gerne gentager.

- Kirkerummet er med til at lukke samtalen op og skabe en meget fin nænsomhed omkring samtalerne og refleksionen, fortæller sognepræst i Sankt Lukas kirke, Vibeke Houmøller, om erfaringen med podcastlytning og samtale i kirkerummet.

På Frederiksbjerg i Århus, hvor Sankt Lukas Kirke ligger, bor der rigtig mange af de såkaldte unge voksne, der har travlt med at etablere sig på arbejdsmarkedet, stifte familie og få hverdagen til at hænge sammen. Alligevel har kirken ikke særlig mange tilbud til dem, for det er en travl målgruppe, som har ry for at være svær at nå. Og hvis de endelig dukker op til noget i kirken, er det ofte på børnenes præmisser. Men da podcasten Næstekaffe udkom fra folkekirken.dk, besluttede de i Sankt Lukas Kirke at prøve at bruge podcasten til at nå dem, som de længe gerne har villet.

- Podcasten svarer på et behov for meningsfulde samtaler, som jeg oplever hos mange, og derfor var det spændende at give den mere plads, end hvis man lytter til den alene derhjemme, siger sognepræst Vibeke Houmøller, og tilføjer:

- Og så virkede det relativt overskueligt. Vi skulle ikke opfinde hele den dybe tallerken. Der var et indhold i form af podcasten, vi kunne tage udgangspunkt i, og som vi bare skulle skabe rammerne omkring.

En nænsomhed i kirkerummet

Inspireret af radiobiografer inviterede kirken til to arrangementer, et om morgenen og et om aftenen, hvor man i fællesskab lyttede til en episode af podcasten. Bagefter var der samtaler om podcasten og dens tema over en god kop kaffe og croissant om morgenen og et godt glas rødvin om aftenen. Begge dele foregik i kirkerummet. Under podcastlytningen sad deltagerne på kirkebænkene, og til samtalerne var der sat små cafeborde op, så man kunne lave små samtalegrupper på 4-5 personer.

- For mig at se, bliver podcasten først for alvor meningsfuld, hvis den kalder på refleksion hos den, der lytter. Vi skabte nogle rammer, så man efter podcastlytningen kunne samtale og reflektere med andre. Og for os var det oplagt at lade begge dele foregå i kirkerummet, siger Vibeke Houmøller.

Det viste sig at være en god ide.

- Når man sidder i kirkerummet og lytter til podcasten, bliver den løftet op til at blive noget større, end den måske er i sig selv. Og samtidig er kirkerummet med til at lukke samtalen op og skabe en meget fin nænsomhed omkring samtalerne og refleksionen, som måske havde været sværere, hvis det havde været et andet sted, fortæller Vibeke Houmøller, der også oplevede en værdi i, at der ikke var noget at kigge på eller foretage sig, mens man lyttede til samtalen i podcasten.

Det giver mening

Vibeke Houmøller er positivt overrasket over, hvor hurtigt deltagerne kastede sig ud i meningsfulde samtaler fulde af nærvær og interesse.

- Det var utrolig givende at høre nogle af deltagerne sige, at det er den slags samtaler, de har længdes efter at have flere af i deres liv. Jeg sidder tilbage med en taknemmelighed og en glæde over at have skabt rammer for samtaler som det. Og jeg får lyst til at gøre det igen, siger hun og tilføjer, at det jo er ret nemt at gå til, når podcasten ligger der.

Hun har længe selv været optaget af konceptet omkring samtalesaloner, og har tænkt, at det burde de også gøre i Sankt Lukas Kirke, for det svarer på et behov for samtaler om livet, som hun oplever hos mange. Men hun er ikke sikker på, at hun selv kan lave samtalesaloner.

- Samtalesaloner er mere krævende, så det er ikke alle, der kan det. Men det her kan jeg sagtens gøre, og det svarer på nogle af de samme behov hos folk, siger hun og tilføjer:

- Det her kan alle gøre. Og det er et rigtig godt tilbud til både store og små kirker, for alle kan gribe det.

Kom selv i gang

Har du fået lyst til at lave et tilsvarende arrangement i jeres sogn, så kan du finde en beskrivelse af arrangementet og erfaringerne fra Sankt Lukas Kirke her. Du kan også finde masser af inspiration og materialer til, hvordan I kan bruge podcasten til at lave jeres eget arrangement.