I det offentlige rum
Kirkens påskepakke

Kirkens påskepakke

Årets påske bliver kirkeligt set helt anderledes end normalt. Og derfor er her præst i Aabenrå Sogn, Jørgen Jørgensens, anbefalinger til, hvordan man kan læse, og evt. synge eller lytte til sange, for på den måde at få påskedagenes specielle karakter ind i sind og tanke.

Jørgen Jørgensen, præst ved Sct. Nicolai Kirke, Aabenrå

(Idébeskrivelsen her er tilrettelagt til borgere i Aabenrå Sogn. Hvis du ønsker at dele den i dit sogn, kan du skifte oplysningerne om Aabenrås online-gudstjenester mm. ud med dine egne lokale).

 

2020 bliver uforglemmelig. Samfundet er lukket ned pga. Corona. Derfor er også de kirkelige møder og gudstjenester aflyst. I stedet forsøger vi at klare os igennem med online udsendelser og skriftlig kommunikation.

Årets påske bliver kirkeligt set helt anderledes end normalt. Jeg vil derfor anbefale, at man i god tid forbereder påskehøjtiden i hjem og familie, så man så langt som muligt kan få højtidens kristne evangelium til at stå tydeligt for børn og voksne. Derfor kommer her anbefalinger til, hvordan man kan læse – og evt. synge eller lytte til sange – for på den måde at få påskedagenes specielle karakter ind i sind og tanke.

Jeg henviser i artiklen til: 

 • Bibelen (den autoriserede danske). Hvis man bruger ”bibelens på hverdagsdansk” er det andre sidetal.
 • Salmebogen (DDS).
 • Internet: 
  • Salmetekster og melodier kan findes på dendanskesalmebogonline
  • Hvis man går ind på YouTube og søger på salmernes tekster, får man gode tilbud om at lytte til smukke salmer.
  • De af jer, der har adgang til Spotify eller lignende musiktjenester, kan med fordel bruge det.

I løbet af påsken kan man se en eller flere af filmene: ”Babettes gæstebud”; ”Løven, heksen og garderobeskabet” (C. S. Lewis – Narniakrønike), eller ”Gran Torino”, med Clint Eastwood.) eller noget helt andet, hvis man har god tid. De kan lejes / købes hos Blockbuster, og kan ses online, hvis man ønsker det (formedelst 29 kr.). ”Babettes gæstebud” handler ikke direkte om nadver, men den er samtidig et smukt eksempel på, hvad måltidsfællesskabet og selvopofrelse kan føre til. ”Løven, heksen og garderobeskabet” og ”Gran Torino” er gode at se som lignelse om Jesu død som stedfortrædende offer.

Palmesøndag

Der er online-gudstjeneste fra Høje Kolstrup Kirke kl. 10.00 V. Tine Andsager. På Aabenraa Sogns Facebookside.

Dagen, hvor Jesus rider ind i Jerusalem på et æsel. Jøderne hyldede Jesus som den lovede Messias – kongen, der skulle frelse folket. Dagen var for jøderne forsamlede i Jerusalem en festdag, der yderligere blev fest, fordi Jesus red ind i byen.

Markér dagens karakter med flag på bordet – og køb evt. en grøn plante, der kunne minde om palmeblade.

Syng / læs DDS 172.

Læs teksterne til palmesøndag: DDS s. 1101.

 • Zakarias bog 9,9-10 (Side 847 i bibelen). Den tydeligste forudsigelse i GT om Jesu indtog i Jerusalem som Herrens salvede – Messias.
 • Filipperbrevet 2,5-11. (Side 1075 i bibelen.)
 • Johannesevangeliet 12,1-16 (Side 973 i bibelen).

Syng / læs DDS 176.

Dagen var en festdag for jøderne, men Jesus vidste, hvordan det ville ende. Det gør vi også, derfor er der en egen stille eftertanke over hyldestråbet til Jesus. Vi hylder og ærer ham, der kom for at lide og dø for os.

Den stille uge

Mandag

Kl. 10.00. Kirkens Hjemmeskole. Livestreamet fra Aabenraa Sogns facebookside.

Kl. 19.00. Online passionsandagt – livestreamet fra Jørgen Jørgensens facebookside Læsning af lidelseshistorien kapitel 1-7 (DDS s. 1314)

Desuden kan man:

Hvis du / I er online vil jeg anbefale lytte til musicalen ”7 døgn i Jerusalem”. Den findes på YouTube, hvor alle numrene kan høres. Hvis du er på Spotify kan den også findes her.

Det er en vandring gennem hele påskeugens drama i rytmisk musik. Denne musical er adskillige år gammel, men er blevet en klassiker i manges påske.

For børnefamilier: Læs fra en børnebibel om den første påske, dengang Gud udfriede israelitterne fra slaveriet i Ægypten og førte dem ud i frihed under Moses’ ledelse.

 

Tirsdag

Kl. 10.00. Kirkens Hjemmeskole. Livestreamet fra Aabenraa Sogns facebookside.

Kl. 19.00. Online passionsandagt – livestreamet fra Jørgen Jørgensens facebookside Læsning af lidelseshistorien kapitel 8-16 (DDS s. 1319)

Desuden kan man:

For voksne: Læs Lukasevangeliet 19,41-22,6 (side 948). Her er skildringen af dagene fra palmesøndag til skærtorsdag.

For børnefamilier: Læs påskeberetningen fra en ende af – fordelt over tirsdag og onsdag.

 

Onsdag

Kl. 10.00. Kirkens Hjemmeskole. Livestreamet fra Aabenraa Sogns facebookside.

Kl. 19.00. Online passionsandagt – livestreamet fra Jørgen Jørgensens facebookside Læsning af lidelseshistorien kapitel 17-25 (DDS s. 1326)

Desuden kan man:

For voksne: Læs kapitel 13-16 i Johannesevangeliet. Det er Jesu afskedstale (kapitel 14-16) holdt ved nadverbordet den sidste aften, han levede, hvor også fodvaskningen fandt sted. Afskedstalen får en speciel vægt, når den læses i lyset af at langfredag står lige for døren.

For børnefamilier: Læs påskeberetningen fra en ende af – fordelt over tirsdag og onsdag.

Skærtorsdag

Der er livestreamet gudstjeneste kl. 10.00 på Aabenraas Facebookside.

Dagen for indstiftelsen af nadveren. Normalt er det en festdag i kirken med nadvergudstjeneste – og i Sct. Nicolai kirke – sidst på dagen også påskemåltid, efter jødisk forbillede med lam, bitre urter og usyret brød. Det lader sig ikke gøre i år.

 

Skærtorsdag – påskemåltid

Her er vejledningen til, hvordan man kan fejre påskemåltid i hjemmene – alene eller sammen med familien.

Hvis man er alene anbefaler jeg, at man forbereder et festmåltid så godt som det er muligt. Opskrifterne for det jødiske påskemåltid er anført under en særskilt overskrift lidt længere nede. Tag et lille stykke lammekød eller andet mørkt kød. Dertil serveres salat – gerne bittert (til minde om trældommen). Rucola, hvis det skal være grønt. Rødbeder med peberrod er også godt tilbehør. Kartofler – evt. som røsti eller hasselback.

Til påskemåltidet drak man af vintræets frugt – enten en flaske rødvin eller druesaft. Det var vintræets frugt, der var i drikkebægeret da Jesus indstiftede nadveren, det bør vi også have.

Usyret brød kan bages efter nedenstående opskrift – også i små mængder. Det bør der være på bordet denne aften.

Dæk bordet op til fest med dug, det pæne porcelæn. Indled måltidet med at læse Lukasevangeliet 22,7-23 (Side 951). Syng / læs DDS 191. Find den evt. på Youtube / spotify. Nyd måltidet med god vin / druesaft til.

Læg et stykke usyret brød til side og gem lidt vin i et ekstra glas.

Hvis man er familie samlet. Indled måltidet med Salme 118,8-17 (side 547) og syng / læs / hør DDS 191 (eller dele heraf, hvis familien har for mange ”ikke-læsere”.)

Skænk vin og druesaft og hils på hinanden med påskehilsenen: ”Til livet”. Herefter serveres maden – påskelam, urter (gerne også kartofler), usyret brød og evt. ”bitre urter”, hvis man kan få det lavet. Se opskrifter nedenfor.

Efter måltidet lægges et stykke usyret brød til side og lidt vin / druesaft gemmes i en særskilt karaffel / kande – eller hvad der nu er egnet.

Efter måltidet læses fra børnebibel om nadver.

Livestreaming af nadverindstiftelse Jørgen Jørgensens Facebookside kl. 19.00.

Hvis man ikke ønsker at spise påskemåltid, men gerne vil til alters. Så kan man ”nøjes” med at være med, når der transmitteres live kl. 19.00. Man skal bruge usyret brød (dvs. ikke-hævet) og vin. Gerne rødvin eller portvin – alternativt druesafta og hav det parat når streamningen begynder. Hvis man gerne vil bruge ”rigtige oblater”, som man kender det fra kirken, kan man sende en sms til mig – 4042 1942 – eller mail: joej@km.dk Så pakker jeg det relevante antal og de kan afhentes hos mig på et aftalt tidspunkt.

Nadverfejringen er afhængig af at ordet og brød / vin kommer sammen. Ellers er det ikke nadver. Normalt skal indstiftelsesordene udtales af præsten. Sådan er kirkens orden. Men i princippet er ”vi alle præster for vorherre”. Det betyder, at kirkens normale orden kan sættes ud af kraft i særlige tilfælde. Det er den situation, vi står i nu. Jeg anbefaler derfor, at man på dette tidspunkt tager det usyrede brød og den lille smule ekstra vin, man har sat fra, frem igen.

Så følger man med i transmission – og når det kommer til nadverens indstiftelse udtaler man (husfaderen) – højt – indstiftelsesordene. Efter indstiftelsesordene er det tid til at modtage nadveren. Det gør vi sammen – hver for sig med de sædvanlige ord: ”Det er Jesu Kristi legeme” og ”det er Jesu Kristi blod”, hvorefter jeg siger ”bortsendelsesordene”, beder en takkebøn og lyser velsignelsen.

 

OPSKRIFT

PÅSKEMÅLTID

Bitre urter (til minde om den bitre trældom i Ægypten.)

To forskellige former: den ene er en grøn salat, hvor hovedingrediensen er friske nye mælkebøtteblade. Den anden er dyppelse af bl.a. peberrod.

 

Mælkebøttesalat

En stor håndfuld friske nye mælkebøtteskud

1 salathoved, evt. iceberg

2 dl A38

Sukker

Citronsaft

Mælkebøtteblade og salat skylles og skæres i mindre stykker. A38 smages til med sukker og citronsaft. Dressingen hældes over bladene og salaten blandes.

 

Peberrodsdyppelse

½ dl revet peberrod

2 skiver syltet rødbede

Hakkes eller blendes og blandes godt sammen

 

Lammesteg / kartofter m.m.

Efter din egen opskrift.

 

Æbledessert: (til minde om det mudder, de brugte til at lave tegl af.)

2 syrlige æbler

½ kop malede mandler eller nødder

¼ tsk. kanel

1 spsk. dessertvin (kan evt. udelades)

½ dl sirup

Evt. udstenede blendede dadler

Fintvalsede havregryn til opsamling af væden

 

Æblerne skrælles og kernehuset fjernes. Æblerne rives groft. Mandlerne eller nødderne males i. De øvrige ingredienser tilsættes og det hele røres sammen til en fast masse.

Formes til mursten, ca. 2 x 2 x 4 cm.

Murstenene spises til dessert. Evt. sammen med vanilleis.

 

Matzot – usyret brød

(Til minde om den hast, hvormed de forlod Ægypten – og til minde om den nye begyndelse)

 

2 æg

½ tsk salt

½ tsk peber eller sukker/honning

25 g. margarine / smeltet hønsefedt

Ca. 2. dl. hvedemel

Ca. 1½ dl. kogende vand.

 

Ingredienser blandes og fordeles til to brød, der enten steges på en varm pande – eller bages i forvarmet plade i forvarmet ovn (250 gr.) ca. 5 min.

Langfredag

Fra Sct. Jørgens kirke sender vi livestream kl. 10 v. Kirsten Sønderby på Aabenraa Sogns Facebookside.

Den sorteste dag i året. Hvis du har et flag, der kan stå på bordet – eller en flagstang i haven; så sæt flaget på halv. Denne dag er helliget eftertanken om Jesu kors.

I kirkerne ville der typisk være gudstjeneste uden levende lys – med musik, der passer til anledningen og en dvælen ved hvorledes Kristus led for os.

Eftermiddag eller aften kunne benyttes til at lytte sig igennem én af de store passioner – f.eks. Bachs Matthæuspassion, hvis den slags musik siger én noget. Både YouTube og Spotify giver mulighed for at man kan lytte til dette storværk, der på mesterlig vis sætter fokus på Jesu lidelse og død. Værket tager godt 3 timer, men det er umagen værd at falde til ro og lytte sig igennem det. Teksten – både den originale og dansk oversættelse kan man google sig frem til – bl.a. her. Man kan også finde på YouTube med undertekster – her med engelsk undertekst.

Påskelørdag

Denne dag kaldes ”Herrens store hviledag.” Sabbatsdagen – den jødiske helligdag var dagen, hvor man skulle hvile og tænke på Gud. Det var skabelsens sidste dag; den dag, hvor Gud hvilede fra sit værk. Påskelørdag er ”frelsens sidste dag” – dagen, hvor Jesus hviler efter sit fuldendte værk. Påskelørdag har ikke nogen særlig kirkelig profil, men én af salmerne – DDS 214 – fanger den særlige atmosfære, der omgiver denne dag. Læs / syng 214 og læs Esajas 53 – og se, hvor fantastisk korsfæstelsen – og dens frelsende betydning – er beskrevet mange hundrede år før det skete.

Påskedag

Gudstjenesten livestreames fra Sct. Nicolai Kirke kl. 10.00 V. Jørgen Jørgensen på Aabenraa Sogns facebookside.

Kirkeårets største festdag. Dagen, hvor vi mindes Jesu opstandelse. Den begivenhed, der gør hele forskellen. Den begivenhed, der gør, at vi er kristne og har en kristen kirke.

Indled dagen med 1. Korinterbrev kap. 15,1-20 (side 1049). Her slås det fast; dels at uden Kristi opstandelse er vi ingenting – og troen er ingenting; men når nu Kristus er opstået, så er håbet også troværdigt.

Syng eller læs ”Herren af søvne opvågned, opsprang” –nr. 223 i DDS. Suppler evt. med én eller flere af de dejlige påskesalmer, der er i salmebogen. Du kan finde mange af dem på Spotify – eller på YouTube, hvis du ikke lige kan finde melodien for dig selv.

Efter gudstjenesten opfordres hele menigheden til at sende en SMS til mindst tre – gerne flere – venner og bekendte med teksten ”Kristus er opstanden” – man svare hinanden med ”Ja, han er sandelig opstanden”. Mere skal der ikke stå. Det er en stærk påskehilsen, som også i vores tider med isolation og ensomhed, vil skabe et fællesskab imellem os i hver vore hjem.

2. påskedag

Guds tjenesten livestreames fra Høje Kolstrup Kirke kl. 10.00 V. Anke Krauskopf. Gudstjenesten er på tysk. På Aabenraa Sogns facebookside.

Hen over eftermiddagen / aftenen: Find en anledning til at lytte til Gospelteens påske-cd: Opstanden. Den er tilgængelig på Spotify og ligger på youtube med en liveoptagelse fra Sønderjyllandshallen fra 2018. Denne musical begynder med palmesøndag – og bevæger sig gennem hele påskens drama og slutter medrivende: Jesus er opstanden.