I det offentlige rum
Påskepakke

Påskepakke: Traditioner og påskeglæde på trods

Det bliver en anderledes påske i år. Danmark er fortsat i social undtagelsestilstand. Men foråret er kommet og påske bliver det uanset, så her er provst i Aabenrå provsti, Kirsten Sønderbys idé til at fejre påsken og være i den, når vi nu ikke kan komme i kirke og ikke kan være sammen.

Palmesøndag

Den store optakt til påsken. Ouverturen. Jesus rider på æselryg ind i Jerusalem. Mængden tiljubler ham og vifter med palmeblade, som man hylder en konges indtog. Men kort forinden har en kvinde salvet Jesus med begravelsesparfume. Døden klinger allerede med. 

Du kan fejre påske på palmesøndag ved at

 1. Hvile dig. Det er søndag, hviledagen. Så hvil dig, nyd din gode seng og din bløde dyne. Når du vågner, så lad dine tanker dvæle ved mennesker du holder af. Se dem for dig. Se deres øjne og smil for dit indre blik. Lav din yndlings-søndagsmorgenmad og glæd dig over den. Din glæde og hvile er Guds glæde.
 2. Deltage i ”digital” gudstjeneste. a) Tjek din lokale kirkes facebookgruppe eller hjemmeside, da mange kirker viser live-gudstjenester. b) På DR P1 er der radiotransmitteret gudstjeneste fra Københavns Domkirke kl. 10.03 c) På DR2 er der TV gudstjeneste kl. 13.55
 3. Pynt op til påske Selvom vi ikke kan invitere gæster i år eller holde den store påskefrokost. Så pynt op alligevel. Du behøver ikke gøre rent først. Bare frem med pynten, klip forårsgrene og blomster ind fra haven, bestil en flot buket hos blomsterhandleren. Sæt lys i vinduerne så folk der går forbi kan glædes ved synet. Pust og mal påskeæg. Ægget er et symbol på opstandelsen!
 4. Gå ud i luften. Den har godt af dig! (Anbefales alle dage i påsken). Naturen er en gave og du er selv natur. Gå en tur i din have, på din vej eller ud i skoven og se dig omkring. Se og lyt og mærk. Sans! Og går du langt omkring så tag eventuelt en podcast med dig: F.eks. ”Næstekaffe” samtaler om tro, tvivl, angst og alt muligt andet eller ”Påske i kirken eller haven”.

Skærtorsdag 

Skær betyder ren. Skærtorsdag handler på flere måder om, hvordan Jesus gør rent, han gør mennesker rene. Helt konkret så vasker Jesus sine venners fødder denne aften og så holder de verdens første nadvermåltid sammen. Jesus giver sig selv, som brød og vin og den der spiser det måltid og tror, er ren. 

Du kan fejre påske skærtorsdag ved at:

 1. Hvile dig. Se palmesøndag.
 2. Læs første del af historien om den første kristne påske i din salmebog. Bagest i salmebogen finder du ”Vor Herre Jesu Kristi lidelseshistorie” (i min salmebog er det side 1314). Læs de afsnit som handler om skærtorsdag afsnit 1-8.
 3. Deltage i ”digital” gudstjeneste. a) Tjek din lokale kirkes facebookgruppe eller hjemmeside, da mange kirker viser live-gudstjenester b) På DR P1 er der radiotransmitteret gudstjeneste fra Københavns Domkirke kl. 10.00
 4. Lav påskeinspireret aftensmad. Spis lammekød med brød og salat og bitre urter. Drik et glas god rødvin til.
 5. Se film, som handler om påske. F.eks. filmatiseringen af C.S. Lewis Narniafortælling ”Heksen, løven og garderobeskabet” eller en mere voksen fortælling ”Gran Torino” med Clint Eastwood. Se andre forslag her.

Langfredag 

Langfredag sker det utænkelige og mest forfærdelige. Jesus bliver korsfæstet og dør under stor lidelse. Guds søn, og dermed Gud selv, bliver den mest afmægtige og hjælpeløse af alle. Han skriger mod himlen og får intet svar. Hele verden tømmes for liv. Og alligevel siger den romerske soldat ved korsets fod at denne døde mand var Guds søn. Der er en trøst gemt i tomheden og døden. Også der er Gud. Langfredag er i traditionen en stille dag. En dag til stilhed, eftertanke og erindring. 

Du kan fejre påske langfredag ved at:

 1. Hvile dig. Også på langfredag gælder det om at hvile, og dvæle ved glæden i livet, trods al lidelse. For selvom vi kender til lidelse og tab og kan have nok at sørge over, også på langfredag hvor vi mindes om Jesus lidelse og død, så ved vi også om håb og om at opstandelsen sker og sejrer.
 2. Sætte flaget på halv stang.
 3. Læse anden del af fortællingen om den første påske i din salmebog ”Vor Herre Jesu Kristi lidelseshistorie” afsnit 9-25. (afsnit 25 foregår lørdag).
 4. Deltage i ”digital” gudstjeneste. a) Tjek din lokale kirkes facebookgruppe eller hjemmeside, da mange kirker viser live-gudstjenester b) På DR P1 er der radiotransmitteret gudstjeneste fra Københavns Domkirke kl. 10.00 c) På DR2 er der TV gudstjeneste kl 14.00
 5. Lyt til musik. Sæt dig godt til rette i din gode stol og lyt til en ”Passion” F.eks en af J.S. Bachs passioner. Musik som fortæller hele lidelseshistorien. Er du glad for nyere musik så lyt til Hymns from Ninevehs nye udgivelse ”Sindets Asyl”. Eller se Aabenraa sogns organisters forslag i ”påske-musik-pakken”. De foreslår også salmer du kan synge eller bare læse i din salmebog. Der er forslag til musik til alle påskedage i musikpakken

Påskedag 

Påskedag sker det endnu mere utænkelige og helt vidunderligt underfulde at Jesus opstår fra de døde. Han vender levende tilbage til sine kære. Påskeægget symboliserer underet. Køligt, lukket og dødt at se til, indtil skallen åbnes indefra af kyllingen, som sprællevende kommer til syne. Påskedag er en festdag. Dagen for den underfulde glæde. 

Du kan fejre påske påskedag ved at:

 1. Hvile dig. Det er søndag, hviledagen. Så hvil dig, nyd din gode seng og din bløde dyne. Når du vågner, så lad dine tanker dvæle ved mennesker du holder af. Se dem for dig. Se deres øjne og smil for dit indre blik. Lav din yndlings-søndagsmorgenmad og glæd dig over den. Din glæde og hvile er Guds glæde. Eller du kan…:
 2. Stå tidligt op og se solopgangen. Påskemorgen, før solen står op, sker opstandelsesunderet, fortæller bibelen. Måske fejrer du det allerbedst ved at stå op, før sol er oppe, klæde dig varmt på og gå ned til fjorden og se nu stiger solen af havets skød!
 3. Læse påskeevangeliet højt for dig selv på stranden eller derhjemme. Læs her: Matthæusevangeliet kap 28 v1-8.
 4. Hejse flaget, helt til tops!
 5. Deltage i ”digital” gudstjeneste. a) Tjek din lokale kirkes facebookgruppe eller hjemmeside, da mange kirker viser live-gudstjenester b) På DR P1 er der radiotransmitteret gudstjeneste fra Københavns Domkirke kl. 10.00 c) På DR1 er der TV gudstjeneste kl. 10.00
 6. Spise en dejlig påskefrokost. Selvom der ikke kan komme gæster må du gerne dække et smukt bord. Måske kan I invitere andre ind til jer via internettet. Hold fælles påskefrokost via messenger/Facetime/andre tjenester.
 7. Lav påske-ægge-jagt i haven. Gem påskeæg i haven (tag engangshandsker på) og inviter børn/børnebørn/nabobørn ind på jagt, i hold, med sikkerhedsafstand. Glæd dig over deres glæde, mens du er i sikkerhedsafstand på terrassen.
 8. Gå på kirkegården. Måske har du et kært menneskes gravsted at besøge, måske kan du erindre og mindes dem du mistede som er stedt til hvile på andre kirkegårde eller steder. Også i minde og erindring lever vi videre hos hinanden. I Guds evighed lever vi alle sammen samtidig. De levende og de døde. Det minder kirkegården os om.

2. Påskedag 

Opstandelsen er så stor og underfuld en begivenhed at den må fejres over to dage. Derfor har vi 2. påskedag. Glæd dig og nyd endnu en påskedag! 

Du kan fejre påske 2. påskedag ved at:

 1. Hvile dig. Det er stadig søndag, hviledagen. I påsken er der to søndage i ugen. Så hvil dig, nyd din gode seng og din bløde dyne. Når du vågner, så lad dine tanker dvæle ved mennesker du holder af. Se dem for dig. Se deres øjne og smil for dit indre blik. Lav din yndlings-søndagsmorgenmad og glæd dig over den. Din glæde og hvile er Guds glæde. Eller du kan…:
 2. Læse påskeevangeliet til 2. påskedag højt for dig selv på stranden eller derhjemme. Læs her: Johannesevangeliet kap 20 v1-18.
 3. Hejse flaget, helt til tops!
 4. Deltage i ”digital” gudstjeneste. a) Tjek din lokale kirkes facebookgruppe eller hjemmeside, da mange kirker viser live-gudstjenester b) På DR P1 er der radiotransmitteret gudstjeneste fra Københavns Domkirke kl. 10.00
 5. Gå på kirkegården. Måske har du et kært menneskes gravsted at besøge, måske kan du erindre og mindes dem du mistede, som er stedt til hvile på andre kirkegårde eller steder. Også i minde og erindring lever vi videre hos hinanden. I Guds evighed lever vi alle sammen samtidig. De levende og de døde. Det minder kirkegården os om.

 

MUSIKPAKKEN

Her finder du Mogens Damms, organist Aabenrå Sogn, Musikpakke som inspiration til salmer, du kan synge, og musik, du kan lytte til, i påskedagene. .