I det offentlige rum
Solo-pilgrimsvandring

Solo-pilgrimsvandring

Når vi skal lukke ned for mange aktiviteter og tage særlige hensyn i mødet med andre, kan vi i stedet på egen hånd foretage en pilgrimsvandring. Læs pilgrimspræst Christian Kjær Bjerres inspirationsbrev med oplæg til at gå pilgrimsvandring det sted, hvor man nu bor, med forslag til liturgi m.v. til alle påskedagene. 

Naturen lukker ikke ned, men forårets kraft vidner ifølge pilgrimspræst Christian Kjær Bjerre om, at Gud stadig er tilstede i verden. 

I den næste tid er du velkommen til at gå en pilgrimsvandring, for Gud går altid med som vandringsmand i vores liv. 

En pilgrimsvandring kan være kort eller lang, alt efter hvor langt du ønsker at gå – og måske kan det danske forårsvejr også spille ind på din tur.

Jeg går ofte en pilgrimsvandring fra en kirke tæt på hvor jeg bor, ned langs med en strand og tilbage til kirken. Mit udgangspunkt og mål er kirken. Min tur tager en times tid – måske har du lyst til at tage på en kortere eller længere vandring, hvor du bor. Det kan være en god idé at vælge den samme rute igen og igen og se hvordan landskabet forandrer sig og lader håb vokse langsomt frem. Når vi kender vejen godt, er det også muligt at sænke farten og lade tankerne flyve. I det følgende  er et oplæg til at gå pilgrimsvandring på egen hånd det sted, hvor man nu bor. 
 

Syv nøgleord
Jeg vil tage udgangspunkt i syv nøgleord, som knyttes til Olav den Hellige. Han var konge i Norge 1000-tallet og det er ham, som den nordiske pilgrimsrute til Nidaros i Norge fokuserer på. Olavs-ordene knytte an til de kommende søn- og helligdages tekster, som der burde være prædiket over i landets kirker. På denne måde er det muligt at Gud gennem naturen på vandringen kan inspirere dig.

For mere information om Olav den Hellige og nøgleord, kan jeg varmt anbefale ”Den bevægelige spiritualitet”, af pilgrimspræst Elizabeth Knox-Seith.

Nøgleordene er nedenfor sat sammen med påskens begivenheder: 

  • Lydhørhed – Tema for hele påsken (kan bruges alle dage)
  • Beslutsomhed – Palmesøndag
  • Tjeneste/Tjenersind – Skærtorsdag
  • Forsoning – Langfredag
  • Livsmod – Påskelørdag
  • Kraftfuldhed – Påskedag
  • Heliggørelse – 2. påskedag

Gennem påsken kan du have fokus på ordet ”lydhørhed”. For måske forsøger Gud at føre dig ad nye veje helt konkret – og i tankerne. 

Jeg håber dette materiale må blive til inspiration for mange solopilgrimsvandringer – for selvom vi går alene, så går Gud med.

Fred og alt god (Pax et bonum)!