Påske i dit sogn
Intet billede:

Påske i dit sogn

Vi ved, at der allerede bliver gjort meget ud af påskefejringen i jeres sogn og at det er en travl tid for mange af jer med gudstjenester og arrangementer. Derfor er vi heller ikke ude på at give jer en masse ekstra arbejde.

Derimod vil vi gerne give jer materialer og ideer, som I kan bruge som et supplement til de mange gode tiltag, der allerede foregår i sognet. 

Hvert år sætter vi fokus på et eksistentielt tema, der knytter sig til påsken. Og vi har samlet nogle idéer til, hvordan du kan bruge disse temaer, som udgangspunkt for sognets kommunikation og arrangementer i påsken.

Påskemåltid og fællesskab

Alle mennesker spiser. Og når vi spiser sammen, styrker vi fællesskabet. 
Påskemåltiderne er en god anledning til at at åbne, styrke og tydeliggøre fællesskabet mellem mennesker både i og uden for kirken og til at tale om det, vi har tilfælles.

Vi forslår to konkrete måder, som I kan gøre det på:  

1. Inviter personligt. 
Beslut hvem I vil sende en særlig invitation til påskemåltidet. Det kan være folk eller grupper, som ikke normalt kommer til kirkens påskemåltid. På den måde er I med til at åbne, styrke og synliggøre fællesskaberne i jeres kirke og i lokalsamfundet.

I kan fx invitere: 

 • nye tilflyttere i sognet.
 • udsatte grupper, fx beboere på institutioner, brugere af socialt tilbud.
 • andre foreninger.
 • mennesker, som har mistet en i årets løb.
 • nygifte, dåbsforældre m.fl.
 • alle med ansvar i lokalområdet, fx skoleinspektør, kommunalpolitikere, kulturinstitutioner, sociale institutioner osv. 
   

2. Samtalekort - sæt samtalen om fællesskab igang
Brug vores samtalekort med spørgsmål om fællesskab, som kan skabe dialog mellem folk. I god tid før påske kan I hente samtalekortene og en vejledning til brug i foto- og materialedatabasen, så det bliver nemt at gå til. På den måde kan vi aktivt sætte gang i samtalen om de meningsbærende fællesskaber i vores eget liv og i lokalsamfundet.
 

Samtalekortene kan bruges i forskellige arrangementer. Vi foreslår:

 • Påskemåltidet i sognet, hvor faste kirkegængere og særligt inviterede kan få en god samtale om det, vi har til fælles.
 • Sogneaften eller fællesarrangement i lokalområdet med fx biblioteket, en forening eller institution, hvor I inviterer to lokalkendte folk, som kan skabe en interessant dialog om fællesskab, der kan være til glæde for andre.
 • Åbent arrangement eller samtalesalon fx på biblioteket, skolen, i hallen eller borgerforeningen, hvor folk kan komme og deltage i samtalen om det, vi har til fælles. Her kan alle deltagere aktivt være med i samtalen i en form for "speeddating", hvor man skifter samtalepartner undervejs og på den måde får mulighed for at møde andre mennesker i sit lokalområde og tale med dem om, hvad man har til fælles.

Du kan hente samtalekort og vejledninger her.
 

Del påskeliljer ud i kirken og på sociale medier

Vi foreslår at dele påskeliljer ud til kirkegængerne påskedag, så de får en personlig hilsen med hjem. Måske nogen også får lyst til at give den videre og ønske glædelig påske uden for kirken. Tag også et billede af dig selv med påskeliljen og læg det på Instagram eller Facebook med #glædeligpåske.
 


Brug kort og plakater fra fotodatabasen

I folkekirkens foto- og materialedatabase er der påskefotos og plakater med påskemotiver. Plakaterne kan tilpasses dit sogn, og vi har lavet forarbejdet, så det er nemt at få fine påskeplakater op til fx påskegudstjenesten. Fotos kan bruges på hjemmesider og i tryksager.

Vi håber, I vil bruge plakaterne og på den måde skabe lidt ekstra synlighed om påske i gadebilledet. 

Deltag i samtaler om påske - også uden for kirken

I påsken gør folkekirken.dk opmærksom på påsken på sociale medier. Der kommer artikler og webtv, som dykker ned i påskens budskab og lægger op til samtale.

Følg med på Facebook og Instagram og på Twitter. Deltag meget gerne ved at dele, 'synes godt om' eller kommentere opslag. Brug hashtagget #glædeligpåske, når du selv bidrager til samtalen på sociale medier. Sådan kan vi i fællesskab skabe samtaler, der når langt uden for kirkens mure.

Brug lokale medier

Hvis du selv, præsten eller andre du kender, har noget på hjertet omkring påske og fællesskab, så gør opmærksom på det andre steder end i kirkebladet og på kirkens hjemmeside. Skriv kronikker, klummer og debatindlæg i lokale medier. Vend det evt. med stiftets kommunikationsmedarbejdere, hvis du gerne vil have gode råd.