Fortsæt til hovedindholdet
Dåbshistorier
Døbt som 58-årig
VOKSENDÅB

Døbt som 58-årig

Jeg har altid følt, at der manglede et eller andet. Sådan siger Steen Petersen, der blev døbt som 58-årig, tre måneder efter hans hustru døde.

- Min gamle mormor spurgte, om mine egne børn skulle døbes, og det skulle de da, siger Steen Petersen.
Selv blev han først døbt, efter børnene var blevet voksne. Privatfoto.

Marianne Luna Røndal 

I slutningen af 1960’erne blev Steen Petersen borgerligt konfirmeret, fordi hans forældre havde valgt, at han hverken skulle døbes eller konfirmeres i kirken. Nonfirmationen foregik ved en ceremoni i Odd Fellow Palæet, hvor sangerinden Trille sang den omdiskuterede ’Øjet i det høje’. Dengang fandt han det underligt, at han ikke skulle konfirmeres i kirken sammen med sine kammerater.

Han gik alligevel i kirke, særligt til jul. Som voksen begyndte Steen Petersen at tænke meget over kristendommen og dåb.

- Jeg har altid følt, der manglede et eller andet, siger Steen Petersen.

Han tænkte jævnligt på at blive døbt, blandt andet når han talte med de orlogspræster, han mødte gennem jobbet i Søværnet. Men det blev aldrig til noget, selvom han ikke var i tvivl om, at hans børn skulle døbes.

Valgte dåben efter svære omstændigheder

Steen Petersens hustru døde i 2013 i en alder af bare 53 år. Hun blev bisat fra Frederikshavn kirke, da hun var døbt og medlem af folkekirken.

Præsten, der stod for bisættelsen, kendte Steen Petersen fra sin tid i Søværnet.

- Jeg nævnte for præsten, at jeg ville døbes. En dag i sommerferien ringede han til mig, og spurgte, om jeg ikke ville med ud i hans sejlbåd, siger Steen Petersen.

De sejlede rundt på Kattegat og lagde her en plan for, hvordan dåben skulle foregå.

Blev døbt ved en enkel ceremoni

En augustdag tre måneder efter hans kones død, blev Steen Petersen døbt. Hans børn havde ikke mulighed for at komme, så det blev nogle af hans nærmeste venner, der var vidner til dåben. Præsten åbnede kirken til en enkel ceremoni, for Steen Petersen ville gerne holde det uden for højmessen.

- Jeg synes, det var lidt flovt at blive døbt som voksen. På den måde satte mine forældre mig i et dilemma ved ikke at døbe mig som barn. Jeg følte, det var flovt at stå der som voksen mand, når det kunne være gjort mange år tidligere, siger Steen Petersen og fortsætter:

- Fra fra barnsben og op gennem min tilværelse har jeg følt, at der har manglet noget. Det er kommet på plads, og jeg har fået meget mere ro siden. Nu er jeg døbt, og det har jeg det godt med. Det har mine børn også, de siger ’godt, du fik taget dig sammen, far’, siger Steen Petersen.