Fortsæt til hovedindholdet
Overvejer du dåb
Forældre skal turde

Forældre skal turde træffe valget om dåb

Det hører med til forældrejobbet at tage stilling til dåben for sit barn, mener børnepsykolog Margrethe Brun Hansen. Siger man ja, bliver barnet del af et fællesskab fra begyndelsen.

Margrethe Brun Hansen

Træf valget ud fra et oplyst grundlag, så du kan svare, den dag dit barn spørger, hvorfor det er døbt eller ikke er døbt, anbefaler Margrethe Brun Hansen.

Louise Graa Christensen

Fortællingerne om Adam og Eva og Noas Ark, er mindst lige så vigtige som eventyrene om Den grimme ælling og Den lille Rødhætte. Det samme gælder for resten af kristendommens kulturelle skatte. Det mener Margrethe Brun Hansen, der er børnepsykolog og blandt andet har skrevet bøgerne De kompetente forældre og Forældreguiden.

Hvorfor er jeg ikke døbt?

Hun optræder tit i medierne, hvor hun vejleder forældre i børneopdragelse. Og når det kommer til at beslutte, om der skal holdes barnedåb eller ej, giver hun også gerne sine råd videre. For hende at se er det først og fremmest vigtigt at have et solidt kendskab til, hvad man vælger til og fra.

- Om man vælger at lade sit barn døbe eller ej, er enhver forældres personlige valg. Det der betyder noget er, om valget er truffet ud fra et oplyst grundlag, og at forældrene kan begrunde deres valg, når barnet spørger: Hvorfor er jeg døbt, eller hvorfor er jeg ikke døbt, siger hun og fortsætter:

- Men jeg synes, der er noget smukt i at give de kristne værdier, der gennemsyrer vores kultur, videre til vores børn gennem dåben.

For hende at se indeholder kristendommen nogle vigtige leveregler som næstekærlighed og tilgivelse, man kan bruge til at guide sit barn gennem opvæksten.

- I Danmark er kristendommen en del af grundloven. Og med barnedåben siger man ja til at være en del af den danske kultur og ja til at indvie barnet i, hvad kristendommen handler om, siger hun.

Forældre træffer de vigtige valg

For et par år siden viste en undersøgelse, at en del af de forældre, der fravælger barnedåben, gør det, fordi de vil lade at deres barn træffe beslutningen selv. Det argument undrer Margrethe Brun Hansen. For indtil barnet når en vis alder, træffer man som forældre mange valg på barnets vegne. Det kan være valg om vaccinationer, institutioner såvel som valget om at blive døbt.

- Siger man nej på barnets vegne, fravælger man det fællesskab, som kirkerummet tilbyder. Det rum afskærer man barnet fra helt frem til konfirmationsalderen, siger hun og tilføjer, at mange kirker i dag fungerer som små forsamlingshuse med aktiviteter som babysalmesang og spaghettigudstjenester for forældre på barsel og børnefamilier generelt. 

- Barnedåben handler ikke om at falde på knæ og være andægtig, men om at introducere barnet for et sted, hvor der er plads til nærvær og ro. Det kan også være et meningsfuldt sted for barnet at komme, hvis det for eksempel oplever at miste en bedsteforælder, siger hun.

Tal om eksistentielle værdier

Margrethe Brun Hansen anbefaler, at forældrepar tager en grundig snak om dåben. Og der er ingen skam i at være uenige, understreger hun.

- Der er utroligt mange følelser forbundet med kirken, og derfor kan et forældrepar sagtnes have forskellige holdninger til dåben, siger hun.

I sin psykologpraksis møder Margrethe Brun Hansen ofte forældre, der som udgangspunkt er uenige om, hvorvidt barnet skal døbes. Men hun ser også, at de hver gang kommer frem til en løsning. Udfaldet er oftest, at det er den, der har de stærkeste følelser omkring enten et valg eller et fravalg, der får lov at vælge.

- Generelt oplever jeg, at forældrene deler eksistentielle værdier, og at hvis det betyder rigtig meget for den ene, vælger den anden at respektere det. Under alle omstændigheder er det en vigtig diskussion, så man kan tage beslutningen på et oplyst grundlag, siger hun.


LÆS OGSÅ: Claus Holm: 'Vi skal forpligte vores børn på noget større'.  

LÆS OGSÅ: Nynne Bjerre Christensen:'Dåben er et ansvar, jeg tager på mig'

SE VIDEO: Mie og Alexander: 'Vi var håbløst uenige om barnedåb'.

SE VIDEO: Liv: 'Livet blev større, da jeg blev mor'.