Klokken slår, tiden går
Jens og Lisbeth mister syv af deres otte børn, men alligevel er deres hjem fyldt med mennesker, liv og kærlighed. Til deres sølvbryllup synger de 500 gæster salmen 'Klokken slår, tiden går', som C. J. Brandt har skrevet til lejligheden.
Jens Olsen og Lisbeth Pedersdatter er begge født ved Sjolte i 1816. Han er en godmodig, hjertevarm og nysgerrig mand, mens hun er rastløs, gæstfri og til tider sørgmodig. I ægteskabet fuldender de hinanden og støtter hinanden i hverdagen og troen.
De to gårdfolk får otte børn, men syv af dem dør allerede i deres tidlige barndom, og kun datteren Kirsten bliver voksen. I stedet for at lade sorgen tage magten over deres liv, vælger Jens og Lisbeth at fokusere på kærligheden og glæden. Når Lisbeth alligevel bliver ramt af modløshed, tager Jens hende om livet og svinger hende rundt for at muntre hende op.
De to fylder deres liv med en anden form for familie. Alle gårdens ansatte bliver inviteret ind i Jens og Lisbeths hjem og hjerter. Karlene og pigerne kalder dem ”Vor far” og ”Vor mor” og bliver gerne hos dem i årevis. Selv efter de forlader gården, sørger Jens og Lisbeth for dem, som var de deres egne børn. De køber glædeligt brudetøj til dem og hjælper dem med at starte egne gårde.
Sang og kristendom fylder meget i hjemmet, og hver aften samles familien i stuerne og synger salmer. Jens rejser landet rundt for at få inspiration til landbruget, men også til troen. Han fortæller gerne om sine oplevelser, når han kommer hjem. Parret begynder at samle folk i deres hjem til kristelige lægmandsmøder, og tilslutningen stiger stødt. Jens og Lisbeth er inspireret af den grundtvigske bevægelse, men ved deres vennemøder er der plads til både teologisk og politisk forskellighed og debat.
Jens lever et muntert liv og arbejder utrætteligt for at samle både høj og lav til møderne, så fx baronessen Reedtz-Thott sidder der side om side med præster, gårdmænd og fattiglemmer.
Da den tidligere højskoleforstander, grundtvigianeren Carl Joakim Brandt, bliver præst på egnen, begynder han at tale fast ved møderne. Allerede på denne tid har han stiftet 'Selskabet for Danmarks Kirkehistorie' og er i gang med at samle og oversætte salmer. Han er en populær prædikant, og deltagerne kan efterhånden ikke længere være i hovedhuset. De flytter møderne til laden, hvor flere hundrede mennesker deltager.
Mens Jens samler folk fra land og by, sørger Lisbeth for mad og drikke. Både før og efter møderne byder hun alle på middag. Uden hendes store viden som husmoder, kunne møderne aldrig have nået den størrelse eller være blevet så festlige.
At vennemøderne har en vigtig plads i Jens og Lisbeths liv er specielt klart den 16. juli 1870, hvor de fejrer deres sølvbryllup med 500 gæster. De får et kostbart taffelur af vennerne, og C. J. Brandts skriver 'Klokken slår, og tiden går' til sølvbrudeparret, der står hans hjerte så nært. Det er en hyldest til et par, der har gjort kærlighed, åbenhjertethed, hjælpsomhed og folkeoplysning til deres livsmål.
Du kan lytte til salmen lige her.