Advent og jul
Om advent
Hvad betyder advent og hvor kommer adventskransen fra?

Fjerde søndag før juledag begynder adventstiden.

Advent kommer af 'Adventus Domini' (latin), som betyder 'Herrens komme'.

Kristendommens advent handler om forventning og forberedelse til den store julefest, hvor det er Gud selv, der kommer til verden gennem Jesus´ fødsel.

Mens vi venter

Mange adventstraditioner handler om at glæde sig og tælle ned til jul.

Hver søndag tænder vi et lys mere i adventskransen, indtil de fire lys brænder. Ligesom kalenderlys og kalendergaver handler adventskransen om at tælle ned til jul.

JulekrybbeLuciafest og levende lys hører også til adventstiden. De spreder julestemning og forbereder os på festen, som også handler om, at der blev tændt lys i mørket.

Advent i kirken

I kirken synger vi adventssalmer og læser fra Bibelen om forventningerne til, at Jesus skal komme til verden.

Mange kirker har taget traditioner som adventskrans og Luciaoptog til sig, og der bliver arrangeret mange julekoncerter i december.

Første søndag i advent er også en festdag, som markerer begyndelsen på et nyt kirkeår.

Advent var en fastetid

Adventstidens farve er lilla, som symboliserer bod og forberedelse.

Før i tiden fastede man som forberedelse til julen. At undvære noget godt i en tid skulle styrke længslen efter, at festen begyndte og samle opmærksomheden om julens åndelige indhold.

Farven lilla bruges også i fastetiden før påske.

Video: Har du styr på advent?

Bliv klogere på meningen med de fire ugers ventetid før jul.

Har du styr på, hvad advent egentlig er? Bliv klogere på meningen med de fire ugers ventetid før jul.