Folkekirken arbejder
Katastrofeberedskab

Katastrofeberedskabets 42 præster står klar til at rykke ud med akut hjælp til sårede og pårørende, når større ulykker og katastrofer sker.

Beredskabspræsterne er fordelt over hele landet, og de er også parat til at rejse til udlandet, hvis danskere er berørt af en katastrofe langt hjemmefra.

Se video om katastrofeberedskabet

Folkekirken har 42 katastrofeberedskabspræster, som står klar til at rykke ud med akut hjælp til sårede og pårørende, når større ulykker og katastrofer sker. Hør en af præsterne fortælle om arbejdet.

Hvorfor en præst?

Præster har stor erfaring med at tale med mennesker i sorg og krise. Derfor er de en del af sundhedsstyrelsens kriseterapeutiske beredskab, der sammen med politi, sygeplejersker, falckreddere og psykologer træder til med akut hjælp ved større ulykker og katastofer.

Beredskabspræsten:

• tilbyder sjælesorg og samtale til tilskadekomne og pårørende samt politi, beredskab og andre, der måtte være berørt af en voldsom hændelse.
  • hjælper med ritualer og mindegudstjenester
  • formidler kontakt til psykologer, psykiatere og læger
  • samarbejder med de berørtes sognepræst eller ledere i andre trossamfund
  • kan åbner kirker og sognegårde og skaber samling for mennesker, som er berørt af ulykker og kriser.

Tsunami og terror

Folkekirkens katastrofeberedskab blev etableret efter færgen Scandinavian Stars brand i 1990.

Siden oprettelsen har katastrofeberedskabet blandt andet været i Thailand i forbindelse med tsunamien, der kostede en kvart million mennesker livet i 2004.

Beredskabspræsterne var også aktive, da den egyptiske ferieby Sharm El Sheikh blev udsat for en terrorangeb i 2005, og da 2 efterskolelærere og 13 elever kæntrede i en dragebåd på Præstø Fjord i 2011.

Sådan tilkaldes katastrofeberedskabet

Både sundhedsvæsen, politi, virksomhedsledelser og lignende kan alarmere Folkekirkens Katastrofeberedskab.

Alarmering skal ske til beredskabsteamet i den region, hvor hændelsen er sket, eller på det landsdækkende alarmeringsnummer:

• Telefon: 40 20 21 01

Kurser og uddannelse

Beredskabspræsterne skal hvert år deltage i kurser og øvelser for at få den fornødne efteruddannelse, så de kan indgå i et godt samarbejde med politi, redningsvæsen, psykologer og andre relevante fagpersoner.