Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Tidspres gør starten svær for nye studerende

Øget tidspres gør studiestarten hård for en del af de 63.525 nye studerende, der i denne uge starter på en videregående uddannelse. Sådan lyder det fra flere studenterpræster, som oplever travlhed i forbindelse med studiestart.

Når 63.525 nye studerende i denne uge starter på en videregående uddannelse, bliver de mødt af rus-arrangementer og introduktionsfester i massevis.

Men når den nye tilværelse som studerende er et par uger gammel, bliver der som regel travlhed på studenterpræsternes kontorer landet over.

Det fortæller flere studenterpræster til folkekirken.dk

- Der kommer rigtig mange i september, når rus-arrangementerne er overstået og hverdagen melder sig, fortæller Charlotte Grunnet, der er studenterpræst på Frederiksberg og derfor kommer på Copenhagen Business School, Det Biovidenskabelige Fakultet, Metropol Læreruddannelsen og Musikkonservatoriet.

Tre ugers ventetid

Også Jens Munk oplever, at flere nye studerende henvender sig til ham, når tømmermændene fra rusugen har lagt sig. Jens Munk er studenterpræst på Århus Universitet og har i gennemsnit 20 timers samtaler med studerende ugentligt. Lige nu har han så travlt, at der er tre ugers ventetid hos ham.

Samtalerne omkring studiestart handler især om usikkerhed i forhold til skulle gøre sig gældende i en ny social sammenhæng, siger han.

- Når man flytter til en ny by for at læse, skifter man jo alt det kendte og trygge ud: Fritidsjobbet, vennerne, fritidsaktiviteter og bolig, og det kan være svært for mange, fortæller han.

Ikke tid til nye venskaber

Studenterpræsten på Frederiksberg, Charlotte Grunnet, forklarer, at hovedårsagen til, at de nye studerende opsøger hende især skyldes det øgede fokus på at skulle klare studiet på normeret tid og samtidig have succes på studiet.
Det gør starten svær for mange, når også der skal bruges kræfter på at falde til i en ny by.

- Der er så stort fokus på at præstere, få gode karakterer og at blive færdig på normeret tid, at mange ikke har tid til at pleje gamle venskaber og etablere nye. Nogle af dem jeg møder, føler sig fuldstændig alene, fortæller hun.

Mere end bare et studie

På Syddansk Universitet i Odense oplever studenterpræst Jens Buchwald Andersen også et øget fokus på at komme hurtigt igennem uddannelsen.

Og det er problematisk, forklarer han:

- Vi oplever, at det sociale ofte bliver presset ud, fordi der er så stort fokus på at komme igennem på normeret tid. Der er simpelthen ikke tid til at dyrke sociale relationer med andet indhold end det specifikt faglige. Det er ærgerligt, for en lang videregående uddannelse er ikke kun et studie. Det er også et dannelsesforløb, som udgør nogle meget vigtige år af ens liv,  hvor man skal have tid til at udvikle sig i andre retninger end det faglige, siger han.

Tag med præsten på arbejde

Der er 14 studenterpræster i Danmark, fordelt på uddannelsesinstitutioner over hele landet.

Har du lyst til at vide mere om studenterpræsterne, så tag med dem på arbejde i videoen her.
Du møder også to studerende, som begge har haft brug for at tale med en præst under deres uddannelse.

Af Astrid Højbjerg