Julens traditioner
Julemand

Julemanden

Rygtet siger, at julemanden bor i Grønland. Men julemandens historie begynder med en kristen legende om den gode Sankt Nicolaus.

Sankt Nicolaus

Historien fortæller om Sankt Nicolaus, at han levede i 300-tallet i Myra i Lilleasien, i dag i Tyrkiet. Han var en rig mand, som hjalp sin fattige nabo ved at kaste poser med guld ind gennem vinduet til ham. Senere blev han biskop og efter sin død helgenkåret.

På Sankt Nicolaus’ helgendag den 6. december blev det derfor nogle steder skik at give børnene gaver i små poser eller sække.

Julemanden siges at bo på Grønland. Historien bag julemanden går dog tilbage til 300-tallets Lilleasien

Siinterklaas bliver til Santa Claus

I Holland blev traditionen med at give gaver særligt udbredt, og hollandske udvandrere bragte skikken med sig til Amerika. I Amerika blev den hollandske Sinterklaas (Sankt Nicolaus) efterhånden til Santa Claus.

Klædt på af Coca-Cola

Det var en vellykket reklame i 1930’erne fra Coca-Cola, der klædte julemanden på i rødt og hvidt. Før den tid blev julemanden afbildet i både blåt, grønt og rødt.

Historierne om julemanden i Grønland har bragt os langt væk fra den oprindelige legende om den gode Nicolaus i Myra i Lilleasien. Men kernen i historien er stadig den samme. Den handler om at vise gavmildhed og godhed, som vi gør det, når vi tilbringer tid sammen og giver hinanden gaver til jul.