Fortsæt til hovedindholdet

Håb

Håbet er en uundværlig drivkraft, fordi det sætter gang i forandringer og giver nye perspektiver, uanset om håbet er stort eller lille. Håbet kan komme af troen eller blive givet til os af et andet menneske eller det store fællesskab. Håbet opstod også påskemorgen, hvor "kærligheden, hjertegløden stærkere var her end døden", som Grundtvig skrev i påskesalmen 'Hil dig, Frelser og Forsoner'. Læs meget mere om håb i temaet her.

Håb

Høflighed redder ikke kloden

Håbet findes først for alvor, når håbet er ude, siger Kunstneren Madame Nielsen. Hun vil redde kloden, men hvordan gør man bedst det? Ved at sprænge sig selv i luften? Eller gå i kloster? 

HÅB

Vi skal holde hinanden oppe

I usikre tider må vi holde sammen, siger sjælesorgslektor Christine Tind Johannessen-Henry, der har råd for, hvordan vi kommer gennem isolationen under coronakrisen. Det handler om, at vi skal række ud til andre og at kigge udover os selv.

HÅB

Giv håbløsheden modstand

Selvom coronavirussen er kommet tæt på vores hverdag, skal vi fortsætte med at leve i livsmod og livsglæde, siger sjælesorgspræst Mikkel Wold. Det er i kriser, at vi kan begynde at fokusere på, hvad vi er fælles om, og hvordan vi kan hjælpe hinanden.

HÅB

Hospitalspræst: Vi skal turde blive i håbløsheden

Ruth Østergaard Poulsen har været hospitalspræst på Aalborg Universitetshospital i næsten 20 år. Her fortæller hun om, hvordan man kan befri folk fra det tvungne håb og gå ind i mørket med dem. Tør man ikke det, så forlader man dem.

HÅB

Mor til handicappet pige: Kontrol opretholder håbet

Anne Sofie Aabyen fungerer som projektleder for sin handicappede datter, der får hjemmetræning. Hun læser medicinske fagartikler og koordinerer kontakten mellem de forskellige behandlere, for det er hun nødt til. Ellers mister hun håbet, siger hun.

HÅB

Et håb i kærligheden 

Hvad håber man på, når sygdom fylder alt? Sabinas søn Felix er kronisk syg. Alligevel er der altid et håb til stede, selvom det kan skifte form på et spiltsekund.

HÅB

Kristian Leth: Håb forudsætter handling

En dag troede forfatter Kristian Leth ikke længere på sig selv, når han lovede sin datter, at det hele nok skulle gå. Det blev begyndelsen på en tur langt ned i håbløshedens mørke - og op igen.

HÅB

Religionsfilosof: Håbet kan kaste lys gennem de nedrullede gardiner

Er håbet blot en illusion, som er med til at forlænge vores pinsler? Eller er det en positiv understrøm i livet, som giver os kraft til at leve videre, selv når alt ser mørkest ud? Det giver filosofien og teologien en række forskellige svar på, forklarer cand.mag. i filosofi og ph.d. i religionsfilosofi Bjørn Rabjerg.

HÅB

Klimaangsten ramte Sofie hårdt, da hun blev mor

Realiteten med klimaforandringer kan gøre unge urolige og handlingslammede. Det oplevede Sofie Hviid, da hun som nybagt mor blev ramt af ”klimaangst”. Det tog hende tid at finde ud af, hvordan hun kunne bevare håbet i en tilsyneladende håbløs verden

HÅB

Historiker: Folk længes efter at kunne håbe større

Alle store forandringer i menneskers liv sammen er skabt af håb, som nogen forsøger at realisere i fællesskab. Håbet bliver aldrig fuldt ud til virkelighed, men uden håbet ville alting gå i stå. Derfor er det vigtigt, at vi bliver ved med at håbe – og handle på håbet, siger historiker Bertel Nygaard.

HÅB

Når kærligheden vækker til live

Lars Husums kræftsyge far fik troen på livet tilbage, da han modtog besked om, at han skal være farfar. Den oplevelse har forfatteren skrevet en novelle om i en påskeudgivelse.

HÅB

Troen er håbets anker

Bibelens fortælling om Jesus, der står op af graven, er fortællingen om det store håb. For nogen et abstrakt, men for Marie Bro et meget konkret håb, der har fulgt hende i 90 år. På den lille, forblæste plet i Vestjylland har hverken kuling eller storm kunne rokke på håbet, der som et anker har siddet fast i kærligheden og ikke mindst i troen.

Læs mere om

Eksistens