Fortsæt til hovedindholdet
Næstekaffe
Anna Thygesen: Tilgivelse

Man skal kunne sætte sig selv ud af ligningen

Anna Thygesen mistede begge sine forældre til selvmord, lige da hun var ved at tage hul på voksenlivet. Men hun valgte hurtigt at tilgive dem.

Anna Thygesen (th.) er kommunikationsrådgiver og har deltaget i Radio24syv-programmet ’Det vi taler om’. Steffen Ringgaard Andresen (tv.) er sognepræst i Vor Frue Kirke i København.

Anna Thygesen har tilgivet sine forældre, der begge begik selvmord. Hendes far led af en såkaldt maskeret depression, og en dag hængte han sig selv. Fire år senere tog hendes mor, der var maniodepressiv, også sit eget liv. Den efterladte datter blev aldrig bitter over det, men var bare rigtig ked af det.

- Jeg kunne forestille mig, at der, hvor min far var, kunne han jo næsten være ked af, hvordan jeg havde det. Han havde ikke gjort det for at genere mig, fortæller Anna Thygesen, der efterfølgende følte, at hun havde en forpligtelse til at få det bedste ud af livet.

For at sætte sig selv fri og komme videre valgte hun at tilgive dem. Hun havde nemt ved at gøre det, blandt andet fordi hun vidste, at deres beslutning ikke havde noget med hende at gøre.

- Når jeg taler tilgivelse, så handler det jo om at kunne sætte sig selv ud af ligningen, siger Anna Thygesen.

Har lettere ved at tilgive nu

Hun taler i podcasten ’Næstekaffe’ med sognepræst Steffen Ringgaard Andresen om tilgivelse. Hvorfor tilgiver vi, og hvad vil det egentlig sige? Er det mest for vores egen skyld? Og hvad gør vi med det utilgivelige? 

Anna Thygesen fortæller blandt andet, at valget om at tilgive sine forældre har betydet, at hun nu har lettere ved at tilgive andre, end hun måske ellers ville have.

- Når man har prøvet, hvad jeg har prøvet, så bliver man jo stærk af det, siger Anna Thygesen.

Lyt til afsnittet ovenfor, eller download og tag det med dig.

Fakta om 'Næstekaffe':

  • 'Næstekaffe' er en podcastserie om håbet, om kærligheden, angsten og glæden, om sorgen og døden, men mest af alt om livet. Lyt med, når præsten byder en, du kender, på en kop helt almindelig filterkaffe og en samtale uden filter.
  • Find 'Næstekaffe' der, hvor du henter podcasts, og her på folkekirken.dk/naestekaffe