Fortsæt til hovedindholdet
Næstekaffe
Leonora Christina Skov: Skyld

Skylden lever bedst i skyggen

For Leonora Christina Skov har skylden været en konstant klangbund i tilværelsen, fordi hun fik skylden for, at hendes mor havde det dårligt.

Leonora Christina Skov (tv) er forfatter, litteraturkritiker og samfundsdebattør. Lotte Blicher Mørk (th) er præst på Rigshospitalet i København.

I hendes selvbiografiske roman 'Den der lever stille' beskriver hun, at fra den dag, hun blev født, fik hun skylden for, at hendes mor var ked af det. Først efter hun var død, fandt hun ud af, at moderen havde haft en fødselsdepression.

- Helt rationelt vil jeg sige nej, der er jo ikke noget af det her, der er min skyld. Men følelserne kan jo godt være et andet sted. Og for mig har det været enormt svært at slippe af med følelsen af, at det var min skyld, at min mor havde det dårligt, siger Leonora Christina Skov.

Familier forbundet af skyld

Hun møder mange læsere, der fortæller om de samme problemer som hendes. At deres familie er styret af, at familiemedlemmerne pålægger hinanden skyld om alle de ting, de bør gøre, for ellers bliver mor ked af det eller indlagt.

Hvis man er i sådan en situation, kan det ifølge Leonora Christina Skov hjælpe, hvis man tager skyldfølelsen frem og sætter ord på den.

- Det er enormt frigørende at tale om det. Det lever virkelig bedst i skyggen. Hvis det kommer ud midt i spotlyset, så bliver det meget mindre, fortæller hun.

Lyt til afsnittet ovenfor, eller download og tag det med dig.

Fakta om 'Næstekaffe':

  • 'Næstekaffe' er en podcastserie om håbet, om kærligheden, angsten og glæden, om sorgen og døden, men mest af alt om livet. Lyt med, når præsten byder en, du kender, på en kop helt almindelig filterkaffe og en samtale uden filter.
  • Find 'Næstekaffe' der, hvor du henter podcasts, og her på folkekirken.dk/naestekaffe