Fortsæt til hovedindholdet
Næstekaffe
Madame Nielsen: Overgange

Vær taknemmelig for katastrofen

Katastrofer er altid vigtige, fordi de rummer potentialet til en ny tilstand. En overgang. Men det samme gør kærligheden: Man brænder selv op og må blive en anden. 

Forfatter Madame Nielsen er gæst i podcasten Næstekaffe

Forfatter og kunstner Madame Nielsen er gæst i podcasten Næstekaffe, hvor hun taler med præst Hanne Houkjær om livets overgange. Foto: Sofie Amalie Klougart (Gyldendal)

Som sognepræsten Hanne Houkjær er blevet ældre og mere erfaren, er hun begyndt at interessere sig mere for livsovergange end for kronologi.

- Jeg er optaget af selve forvandlingen, hvor vi går fra en tilstand til en anden. Når jeg taler med folk i forbindelse med en bisættelse, er jeg derfor begyndt at spørge ind til de største livsovergange. Det er også overgangene vi markerer og gentager i kirkens ritualer, når vi går fra udøbt til døbt, levende til død, synder til frelst og så videre.

Hun taler i podcasten Næstekaffe med den kompromisløse kunstner og forfatter Madame Nielsen om netop overgange, forstået som de forvandlinger og transformationer vi gennemgår i livet. Overgange og transformation har været selve omdrejningspunktet for Madame Nielsens værk, helt tilbage fra dengang hun slog Claus Beck-Nielsen - hendes tidligere jeg - ihjel i 2001. Ni år senere valgte hun endog at begrave en vellignende dukke på Assistens Kirkegård, lige ved siden af Hellig Kors Kirke, hvor Madame Nielsen og Hanne Houkjærs samtale finder sted. 

Katastrofen som potentiale

En overgang kan sættes i gang af en omvæltende begivenhed, men det kan også være alt muligt andet. Mødet med en person, en stærk kunst- eller naturoplevelse. Eller et traume eller en krise, som ifølge Madame Nielsen har potentialet til at blive en væsentlig overgang:

- Katastrofer er utrolig vigtige. Man kan ikke bede om katastrofen, men når de kommer, skal man i og for sig, hvor grusomt det end lyder, være taknemmelig. Fordi de altid er vigtige. Det kan jeg se i min skilsmisse, min mormor og morfars død, min fars død. Min egen død. 

Men også i kærligheden finder man en mindst lige så vigtig mulighed for både overgang og transformation:

- Den der voldsomme ting i at møde et andet menneske, som … som gør, at man selv brænder op og må blive en anden, siger Madame Nielsen i afsnittet, som du kan høre i afspilleren her på siden eller på din telefon eller tablet. 

Fakta om 'Næstekaffe':

  • 'Næstekaffe' er en podcastserie om håbet, om kærligheden, angsten og glæden, om sorgen og døden, men mest af alt om livet. Lyt med, når præsten byder en, du kender, på en kop helt almindelig filterkaffe og en samtale uden filter.
  • Find 'Næstekaffe' der, hvor du henter podcasts, og her på folkekirken.dk/naestekaffe