Fortsæt til hovedindholdet
Næstekaffe
Stine Pilgaard: Kærlighed

Hvad vi taler om, når vi taler om kærlighed

Vi må ikke sætte al vores lid til sproget i parforholdet, men i stedet acceptere, at der er ting, vi aldrig kommer til at forstå ved hinanden. Det mener forfatteren og sprogmennesket Stine Pilgaard. 

Stine Pilgaard er forfatter og har vundet både Weekendavisens Litteraturpris og De Gyldne Laurbær i 2021 for romanen 'Meter i sekundet'.

Match. Dealbreaker. Baglandet.

Vores kærlighedssprog - hvad enten det er på datingscenen eller i parforholdet - ender ofte med at blive reduceret til forbrugersprog eller ligefrem krigsmetaforer. Hjemmefronten. Stine Pilgaard studser især over ordet match, som hun synes, er "et vanvittigt uhyggeligt ord".

Hun mener i det hele taget, vi har en urealistisk stor tiltro til, at sproget altid kan redde os.

- Vi taler rigtig meget. Om ting, vi skal tale om og om ting, vi ikke får talt om. Og jeg tror selvfølgelig på en måde meget på sproget. Men nogle gange tænker jeg også, at vi skal holde op med at snakke. 

For Stine Pilgaard handler det om nogle gange at acceptere og finde fred med, at man aldrig kommer til at forstå hinanden fuldstændigt på alle punkter. Og så er det vigtigt at finde et fysisk og kropsligt rum at mødes i uden om sproget - for eksempel i seksualiteten, i kunsten eller i sport.  

Alt det taler Stine Pilgaard med sognepræsten Ane Øland Bækgaard om. Som præst i Ishøj kirke har Ane Øland Bækgaard i flere år holdt såkaldte PREP-kurser, som er undervisningsforløb for folk, der gerne vil have redskaber og værktøjer til at arbejde med udfordringer i parforholdet. 

Lyt til afsnittet i afspilleren herover, på din telefon eller download det direkte her.

Fakta om 'Næstekaffe':

  • 'Næstekaffe' er en podcastserie om håbet, om kærligheden, angsten og glæden, om sorgen og døden, men mest af alt om livet. Lyt med, når præsten byder en, du kender, på en kop helt almindelig filterkaffe og en samtale uden filter.
  • Find 'Næstekaffe' der, hvor du henter podcasts, og her på folkekirken.dk/naestekaffe