Bag om salmen
Det dufter lysegrønt af græs
Her kan du læse om den sansemættede sommersalme, som er en dansk gendigtning af en populær svensk salme. Tryk på afspilningsknappen herunder, hvis du vil lytte til Katrine Muffs indspilning af salmen imens.
(Lyt til podcasten nederst på siden)
'Det dufter lysegrønt af græs' eller 'Sommersalme' er tidligere biskop Johannes Johansens gendigtning af en populær svensk sommersalme fra 1889.
Salmen er en hyldest til naturens skønhed og Guds skaberværk, men handler lige så meget om altings forgængelighed: "alt kød må dø / hver blomst blir hø".
Den begynder med en beskrivelse af den friske, grønne duft af mark og eng i juni. Duften er så kraftig, at den kan mærkes i krop og sind. Den er et tegn på, at sommeren er på vej, at livet er i gang. Vinden, der kysser klitterne og reder urternes senge, er et symbol på Guds kærlighed og omsorg. Den bringer friskhed og liv til naturen.
I fjerde vers sammenlignes Guds ord med en blomst, der aldrig visner. Guds ord er evigt og sandt. Det er en kilde til liv og håb, selv i dødens mørke.
I femte og sidste vers præciseres, at Jesus Kristus er det evige ord. For Jesus Kristus, Guds evige ord, peger ud over vores forgængelige liv og frem mod en ny skabelse, hvor der ”gryr en evig sommer”.
I klippet herunder kan du høre musikforsker og organist Bjarke Moe spille og forklare, hvordan melodien i flere trin bygger op til klimakset. Ligesom græsset i teksten stræber melodien mod lyset og himlen.
Kristian Ditlev Jensen er præst og forfatter, og 'Det dufter lysegrønt af græs' er hans yndlingssalme. Det fortæller han om i podcasten 'Tonen i Livet', hvor vært Mikkel Skovgaard igennem samtaler med en række kendte danskere undersøger, hvordan tonen i de gamle salmer stadig kan vække genklang i vores moderne liv.
Her er et uddrag fra deres samtale:
Jeg tror, at jeg har en lidt melankolsk side. Jeg kan godt lide begravelser og sådan noget. Og vi taler så meget om, hvor vidt der er et liv efter døden og så videre, men jeg kan godt lide at vende det om og sige: Er der nogen død i livet? Meget af det, man laver som præst, handler jo om at erkende, at der faktisk er en hel del død i ens liv. Ulykker, tabt arbejdsevne, tabte familier. Der er et digt i Bibelen, hvor mennesket bliver beskrevet som græs. Altså, at mennesker er så skrøbelige som et græsstrå, og det ved man faktisk, at det er på den baggrund, at Carl David af Wirsén (forfatteren til det svenske forlæg, red.) har skrevet om det i salmen.
Du kan høre meget mere om salmen 'Det dufter lysegrønt af græs' og Kristian Ditlev Jensens forhold til den i podcastserien 'Tonen i Livet'. Du finder den i din podcast-app eller direkte i afspilleren herunder.
Kilder:
Jørgen Kjærgaard: Salmehåndbog bd. 2, Salmekommentar til salmerne i Den Danske Salmebog 2002, Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag, 2. udgave, 1. oplag, 2008.
Erik Norman Svendsen: Syng for livet, guide til salmebogen, Kristeligt Dagblads Forlag, 1. udgave, 2. oplag, 2008.