Fortsæt til hovedindholdet
Kultur
Natkirke

Natkirke

Når mørket sænker sig over landet, holder flere kirker åbent i de større byer. Natkirkerne giver plads til ro og eftertanke og er en anderledes oplevelse i byens natteliv. 

Det sker

I natkirkerne bliver der eksperimenteret med form og indhold. Stemningen er ofte uformel og afslappet, og det er forskelligt, hvad der foregår i natkirkerne.

Ofte er kirken oplyst af levende lys og der bliver spillet stemningsfuld musik. Mange steder holdes der også en kort andagt eller koncert i løbet af aftenen.

Se film fra natkirken

I filmen 'Folkekirken tæt på: Natkirkegængere' får du indblik i hvordan natkirken foregår i Roskilde Domkirke.

Hør også hvad du kan få ud af at bruge natkirken. 

I større byer holder natkirker åbent for alle som ønsker en anderledes oplevelse i kirken og i nattelivet. Se her hvordan natkirken foregår i Roskilde og hør hvad du kan få ud af at komme.

Drop ind

Natkirkerne har ofte åbent i mange timer. Du kan komme og gå som det passer dig, du kan sidde i ro og fred, så længe du har lyst, og du kan deltage i aktiviteter forskellige steder i kirken.

I natkirken kan du også få en fortrolig samtale. Præster og medarbejdere i natkirkerne har erfaring med samtaler om eksistentielle spørgsmål og tro. De har som alle præster i folkekirken tavshedspligt. 

Hvem kommer i natkirken?

Folk i alle aldre og og med vidt forskellige baggrunde bruger natkirkerne. Der stilles ikke krav til, at du skal kende kirkens ritualer og sprog.

Natkirkerne bliver især besøgt af ”gå-i-byen-folket,” som slår et smut forbi kirken, før de bevæger sig videre i natten.

Den første natkirke

Den første natkirke åbnede i Københavns Domkirke i 1999 og tilbød aftener med dæmpet belysning, stilhed og stearinlys. 

Siden har den udviklet sig til en natkirke med samtalegrupper, amatørkor, koncerter, events, kunstnerbesøg og andagter. Der er lysglober og lysborde, hvor man kan skrive en bøn og tænde et lys. På gulvet ligger et lyskors omgivet af glasskår og man kan ridse sit navn på et spejlalter. Der er også ChillOut Nights med drømmende elektronisk musik og gendigtede bibelfortællinger, gospelworkshop og meget mere.

Læs mere om natkirken i Københavns Domkirke her

Vil du i natkirke?

På kortet herunder kan du se, hvor i landet der findes natkirke. Kortet viser hver kirkes adresse og hjemmeside, hvorfra du kan klikke dig videre til kirkens kalender. 

Du kan også søge efter natkirke-arrangementer i kirkekalenderen.