Fortsæt til hovedindholdet
Hvad er kirkebryllup?
Kirkelig velsignelse

Kirkelig velsignelse

Mange par bliver gift på rådhuset, men vælger senere at gå i kirken og få velsignelsen. Det kaldes 'kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab'.

Nogle par vælger at blive viet på rådhuset for at have papirerne i orden, før de køber bolig sammen eller får deres første barn. Og bryllupsfesten for familie og venner bliver måske udskudt, til der er mere tid og overskud. Når de senere ønsker at markere deres bryllup sammen med familien, så vælger nogle par at indlede festen med den kirkelige velsignelse.

Velsignelsen er styrke fra Gud

Andre par ønsker mange år efter den borgerlige vielse at få en kirkelig velsignelse. Dengang var rådhuset måske det rigtige valg for dem. Men senere kan der opstå et ønske om få Guds velsignelse over sit ægteskab. Med velsignelsen får brudeparret styrke fra Gud, som er den, der er større end os selv og vores kærlighed. 

Sådan foregår kirkelig velsignelse

Den kirkelige velsignelse forløber næsten som vielsesritualet ved et kirkebryllup. Der er dog den afgørende forskel, at præsten ikke spørger parret om de hver især vil tage den anden til ægtefælle. Dette spørgsmål har parret jo svaret på, da de indgik ægteskab på rådhuset.  

Parret svarer i stedet ja på vielsesritualets andet spørgsmål om at elske og ære i medgang og modgang, indtil døden skiller.

Ritualet ved kirkelig velsignelse kan varieres, så det ligner en vielse mest muligt eller så det er tydeligt forskelligt fra et kirkebryllup. Det betyder blandt andet, at parret kan vælge at udelade tilspørgslen, så den kirkelige markering mere får karakter af en gudstjeneste.

Du kan læse og printe liturgien for en kirkelig velsignelse af et borgerligt indgået ægteskab her.

Vil I have en kirkelig velsignelse?

Hvis I gerne vil have en kirkelig velsignelse, så er det en god ide at aftale en samtale med en præst. Her kan I blandt andet tale om, hvordan I gerne vil have, at ceremonien skal foregå og hvilke salmer, der skal synges. En kirkelig velsignelse kan ligesom et kirkebryllup foregå med mange gæster eller helt privat, bare for jer to.

Find din kirke

Sankt Johannes Sogn

Hjemmeside: sktjohannes.dk

Email: sanktjohannes.sogneaarhus@km.dk