Fortsæt til hovedindholdet
Helligtrekonger
Hvem var de vise mænd?

Hvem var de vise mænd?

Bibelen fortæller hverken hvem eller hvor mange, de vise mænd var.

Matthæusevangeliet kalder dem på græsk for magere. Det var en persisk præsteklasse, som blev sat i forbindelse med magi og stjernetydning. 

De vise mænd bragte ifølge traditionen guld, røgelse og myrra til Jesus. På grund af de dyre gaver blev de senere kaldt konger.

Kasper, Melchior og Balthazar

Senere har man i traditionen kaldt dem for konger på grund af deres rige gaver. En middelalderlig legende fortæller, at de hellige tre konger hed Kasper, Melchior og Balthazar.

De kom fra hver sin verdensdel: Østen, Afrika og Europa og repræsenterede altså hele den kendte verden. Det blev set som tegn på, at Jesus åbenbarede sig som Guds søn for mennesker i hele verden.

Guld, røgelse og myrra

Guld, røgelse og myrra var meget fine gaver, som blev udvekslet mellem kongelige. Gaverne til Jesus havde også symbolsk betydning:

Guld var kongemetal og viste, at Jesus var himlens kongesøn eller den konge, Messias, som jøderne ventede på.

Røgelse blev brugt i ritualer som tegn på, at menneskers bønner og ofre steg op til Gud. Den var tegn på, at Jesus var Guds søn.

Myrra var kendt både som parfume og som en salve, der blev brugt til balsamering af de døde. Den symboliserede de lidelser, som ventede Jesus. 

De hellige tre konger i Bibelen

I Mattæusevangeliet kan vi læse om de fornemme gæster i stalden i Betlehem:

Da de så stjernen, var deres glæde meget stor. Og de gik ind i huset og så barnet hos dets mor Maria, og de faldt ned og tilbad det, og de åbnede deres gemmer og frembar gaver til det, guld, røgelse og myrra. (Matthæus 2, 10-11)

Læs hele beretningen på Bibelselskabet.dk (linker til kap 1. Gå selv til kap. 2)