Fortsæt til hovedindholdet
Helligtrekonger
Septuagesima og seksagesima

Septuagesima og seksagesima

Den niende og ottende søndag før påske hedder septuagesima og seksagesima, det betyder den halvfjerdsindstyvende og den tresindstyvende dag før påske, nu tæller vi nemlig ned.

Påsken er omdrejningspunktet

Navngivningen af de to søndage går langt tilbage og viser, hvor vigtig påsken altid har været som kristen højtid. Den er omdrejningspunkt for hele kirkeåret. Men hov! Optællingen stemmer ikke helt, for der er på de to søndage henholdsvis 63 og 56 dage til påskesøndag.

Mellem jul og påske

I middelalderen lagde man stor vægt på at forberede sig til påsken ved at faste. I nogle perioder fordelte man fasten over en længere periode, så man indledte fastetiden til påske allerede ved septuagesima.

Er Septuagesima og seksagesima grønne eller lilla?

Septuagesima og seksagesima er altså de sidste to søndage for fastelavn og danner overgang fra helligtrekongertiden til fastetiden. Mest almindeligt er det, at kirker i denne periode bruger den grønne farve, som hører til helligtrekongertiden. Nogle vælger dog at bruge fastens lilla farve, som symboliserer forberedelsen og forventningen til påsken.

FAKTA:

  • Septuagesima og seksagesima kommer af latin og betyder den halvfjerdsindstyvende og den tresindstyvende, underforstået det latinske dies, som betyder dag.
  • Alle søndage og helligdage fra septuagesima søndag til sidste søndag i kirkeåret bliver fastlagt ud fra påskesøndag. Hvert år falder påskesøndag på den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn.