Fortsæt til hovedindholdet
Din jul
Jul i kirkekunsten

Jul i kirkekunsten

Juleevangeliet har inspireret mange kunstnere gennem tiden. Her får du ti moderne værker fra kirker i hele landet. Find mange flere på Modernekirkekunst.dk

Arne Haugen Sørensen, Aarhus Valgmenighedskirke

Arne Haugen Sørensens julenat er en del af det 3,2 X 10 meter store maleri, 'Den store fortælling', som blev afsløret i Aarhus Valgmenighedskirke i 2017. Samme år blev Arne Haugen Sørensen Museet indviet i Videbæk. Her og i en lang række danske kirker kan man se hans værker, som ofte har nadveren, korsfæstelsen, opstandelsen eller vandringsmanden som motiv.

Henry Heerup 1969, Stenløse Kirke

Hvis du har set DRs dramaserie 'Herrens veje', genkender du nok Stenløse Kirke og har måske fået et glimt af billedet over døren fra våbenhuset ind i kirken. Det forestiller Maria med Jesusbarnet og blev udført af Henry Heerup i 1969.

Kræsten Iversen 1950, Holsted Kirke

Kræsten Iversen (1886-1955) var maler, glaskunstner og professor ved Kunstakademiet i København. I 1940'erne og 1950'erne udførte han en række glasmosaikker til danske kirker, blandt andet alterbilledet 'Julenat' til kirken i sin fødeby, Holsted i Sønderjylland.

Sven Havsteen-Mikkelsen, 2003, Sankt Jørgens Kirke, Aabenraa

Sven Havsteen-Mikkelsens malerier, glasmosaikker og kors kan ses i mere end 70 danske kirker. Billedet her af julenat er fra 2003 og hænger på væggen i Sankt Jørgens Kirke i Aabenraa, hvor altertavlen med påskemotiver også er af Sven Havsteen-Mikkelsen.

Johan Thomas Skovgaard, 1961, Kregme Kirke

Johan Thomas Skovgaard (1888-1977), som var søn af Joachim Skovgaard, kendt for bl.a. freskerne i Viborg Domkirke, gik i sin fars fodspor. Han bidrog med malerier og glasmosaikker til mere end 40 danske kirker. Her er det et udsnit af glasmosaikken fra 1961, som sidder ved siden af prædikestolen i Kregme Kirke ved Frederiksværk.

Ingolf Røjbæk, 1984, Messiaskirken

Ingolf Røjbæk (1914-1996) konverterede i sin studietid på Kunstakademiet i København til katolicisme og blev derefter særligt optaget af kirkekunst. Her er hans maleri 'Jesu fødsel' fra 1984, som hænger ved indgangen til Messiaskirken i Gentofte.

Hans Voigt Steffensen, 1994, Engholmkirken

Du kender måske bedst Hans Voigt Steffensen fra hans farverige tango- ballet- og flamingodansere. Han har også udført en række helt enkle glasmosaikker med bibelske motiver som denne i Engholmkirken i Allerød fra 1994.

Lars Physant, 2002, Maglebrænde Kirke

Der blev ballade i Maglebrænde på Falster, da Lars Physants altertavle blev afsløret i 2002. Flere mente, at hans modeller, som blandt andre talte præstens datter, biskoppen og lokale landmænd, var for lette at genkende og ville have deres gamle altertavle igen. Lars Physants altertavle har dog fået lov at blive hængende i kirken, som er fra 1400-tallet.

Bodil Kaalund, 1990, Sønder Rind Kirke

Bodil Kaalund (1930-2016) viede det meste af sit kunstnerliv til kirkekunsten, og hendes bibelske motiver kan ses i kirker i hele landet. Her er det 'Hyrderne på marken' på et såkaldt antemensale, en udsmykning af alterbordets forside fra 1995 i Herlev Kirke.

Bent Exner

Julenat er et af motiverne i et emaljekors i Sankt Jørgens Kirke i  Svendborg. Det er udført i 1992 af den kendte guldsmed Bent Exner (1932-2006). Han var præstesøn og satte sig lige som sin bror, arkitekten Johannes Exner, mange spor i nyere dansk kirkekunst og -arkitektur.