Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

150 år efter hans død: Skoleelever lærer om Grundtvig

Fællessang, tegneserier og refleksion over en oplader er nogle af de greb, der bliver brugt, når danske skoleelever skal lære om N. F. S. Grundtvig. I anledning af 150-årsdagen for hans død tilbyder Folkekirkens Skoletjeneste undervisningsmateriale til alle aldre i grundskolen.

Tre undervisningsprojekter fra folkekirkelige skoletjenester skal lære elever i grundskolen om N. F. S. Grundtvig.

Charlotte Konsgaard Nielsen

Hvordan formidler man begrebet ’ånd’ til en flok teenagere? Hvordan får man lopperne i de mindste klasser til at synge salmer og 12-årige til at interessere sig for grundtvigsk arv?

Få har som N. F. S. Grundtvig præget det danske samfunds forståelse af demokrati, skole og kirke, og 2. september 2022 er det 150 år siden, at præsten, poeten og politikeren døde – næsten 90 år gammel.

Det har fået folkekirkelige skoletjenester i Aarhus Stift og Viborg Stift til at udbyde skræddersyet undervisningsmateriale, der kan bruges af grundskoler i hele landet. Formålet er at vise børnene, hvilke spor Grundtvig har sat i den verden, de i dag lever i, forklarer Anne Assenholt, der har været med til at udvikle materialet.

LÆS MERE: Folkekirkens Skoletjeneste

Genopstår i tegneserie

- Alle vores projekter er lavet med henblik på dannelse, og her spiller Grundtvig en stor rolle. Han har en kæmpe virkningshistorie, og det er relevant, at eleverne får øjnene op for de spor, han har sat, og som stadig er i deres liv i dag, siger Anne Assenholt, der er teologisk medarbejder og daglig leder af Folkekirkens Skoletjeneste i Randers, Favrskov og Hobro-Mariager.

Til indskolingen udbyder skoletjenesterne f.eks. et sangprojekt om Grundtvig, og til 5.-6. klasse er der lavet en tegneserie, hvor Grundtvig vågner op i 2022 og besøger folkekirken, folkeskolen og folketinget.

- Grundtvig er en nøglefigur i dansk kirkeliv, og der er vægt på det folkelige, som det fælles. Vores projekter er altid kristendomskundskabsfaglige og meget ofte tværfaglige med f.eks. historie og musik. Samtidig er det en håndsrækning til lærerne, fordi materialet ligger indenfor de vidensområder, der skal dækkes, siger Anne Assenholt.

LÆS MERE: Børnehaver udforsker den lokale kirke

Grundtvigs tanker om skolen skal inspirere

De folkekirkelige skoletjenester udbyder undervisningsprojekter, som passer til skolernes læseplaner og årsplanlægning. Typisk er projekterne bygget op over et almenmenneskeligt tema, og ofte indgår der et besøg i en lokal kirke.

Til udskolingen handler Grundtvig-materialet om ånd. Et luftigt begreb, hvor der bliver brugt nogle moderne metaforer, og hvor eleverne blandt andet skal reflektere over, hvad der kan lade dem op.

- Skolens virke skal være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati. Men hvad er ånd? Det er relevant at sætte fokus på, og her kan Grundtvig noget helt fantastisk. Det er et tema, der er ekstremt relevant i en tid, hvor ensomhed er en stor ting, og hvor unge tror, de skal stå for hele deres tilværelse selv, siger Anne Assenholt.

- Vi håber, eleverne bliver inspireret af hans tanker om blandt andet skole. Grundtvigs tanke var, at skolen ikke handler om at lære udenad. Skolen er noget, der også skal give mening i livet her og nu.

Fristen for tilmelding til undervisningsforløbet om Grundtvig er 12. august 2022.

Fakta

Om Folkekirkens Skoletjeneste

Folkekirken har skoletjenester ligesom mange andre kulturinstitutioner som Nationalmuseet, Den Gamle By og Zoologisk Have.

 

De folkekirkelige skoletjenester er et samarbejde mellem lokale kirker og skoler. Formålet er at styrke folkeskolens undervisning, så eleverne lærer om kristendom og dens betydning for dansk kultur.

 

Siden 1975 har det været indskrevet i folkeskoleloven, at skolens undervisning er kundskabsformidlende og ikke forkyndende. Det betyder, at kristendomsundervisningen ikke skal forsøge at påvirke børnenes tro, men give dem viden om kirke og kristendom. 

Kirkens skoletjenester respekterer skolens opgave og rammerne for dens undervisning, når de tilbyder undervisningstilbud og kurser. På den måde er der altid taget højde for, at alle skoleelever skal kunne deltage i projekterne.

 

De folkekirkelige skoletjenester laver undervisningsforløb ud fra skolernes læseplaner og årsplanlægning. Projekterne er gerne bygget op over et centralt tema, der med udgangspunkt i religionsundervisningen bliver belyst tværfagligt. Undervisningsforløbne er tilpasset de forskellige klassetrin.