Nyheder
Nyheder

Billedserie: Alternative påskefejringer

Påsken 2020 bød på en mangfoldighed af kreative gudstjenester og fejringer i hele landet. Se et lille udpluk her.

Rigtig mange af landets kirker er på rekordtid kommet med på den digitale vogn. En af dem, som allerede var i gang med videoproduktion og derfor var med fra dag 1 af nedlukningen, er Sankt Jakobs Kirke på Østerbro i København. Deres digitale gudstjeneste påskedag, som også blev delt på B.T.'s Facebookside, er i skrivende stund blevet set lige knap en kvart million gange. 

Foto: Lenemarie Løwe Olsen

Der er også blevet eksperimenteret med de fysiske tiltag i påsken. I Budolfi Kirke i Aalborg har sognepræst Hanne Dahl inviteret til "walk and talk" for alle dem, som har brug for sjælesorg uden skærmens distance. Det foregår ved, at man per SMS eller telefon aftaler et sted at mødes i centrum af Aalborg, og så lægger Hanne Dahl en rute på en halv times tid - ad fortove og stier, der er så brede, at man kan holde den anbefalede afstand. Hun fortæller: 

"Jeg har haft et par gåture om dagen, siden jeg lagde opslaget op. Vi har ofte gået om morgenen, hvor der har været mindre trafik. Det har gjort det lettere at etablere et samtalerum, hvor andre ikke kunne lytte med, selvom vi gik med afstand. Jeg har lavet en regel, der hedder, at vi begge skal kunne strække armen, uden at røre hinanden. Det har været gode snakke om alt muligt fra corona til seværdige indgangsdøre og facader i Aalborg. Så jeg er virkelig kommet omkring som "gadepræst", og jeg kunne sagtens forestille mig at fortsætte, efter lukningen bliver ophævet."

Foto: Hanne Dahl

Bellahøj-Utterslev sogn kunne i år ikke lave deres traditionelle påskeforløb, der blandt andet plejer at have skærtorsdagsgudstjeneste med efterfølgende fællesmiddag. Som erstatning uddelte menighedsrådet derfor en take away-påskepose til folk. Der var for eksempel et stykke nadverbrød og lidt saft, så folk havde mulighed for at deltage i nadver derhjemme, mens de så skærtorsdagsgudstjenesten på internettet. På tre timer udleverede menighedsrådet 205 poser. 

”Det har været meget meningsfuldt og rørende at mærke, så taknemmelige folk har været,” siger menighedsrådets formand Lis Lynge.

Også folkekirken på Vesterbro holdt fast i påskemåltidet skærtorsdag – sammen, hver for sig. De lagde indkøbsseddel og opskrift på deres Facebookside flere dage i forvejen, så folk havde mulighed for at kokkerere derhjemme. Indbydelsen lød: 

"
Skærtorsdag er du velkommen til at fejre påske, lave mad og spise sammen med os. Altså hjemme hos dig selv. Den 9. april kl. 15.30 kan du nemlig følge med i ”Det muntre påskekøkken” på Apostelkirkens Facebook-side, hvor påskemaden bliver forberedt, mens du selv kokkererer derhjemme, og kl. 18 er der fællesspisning via Zoom." 

Foto: Jeppe Ladegaard

Avedøre Kirke rykkede ud med deres rullende alter til en lille påskegudstjeneste med musik og korsang uden for plejehjemmet Dybenskærhave. Mange af beboerne kom ud på altanen eller stod i vinduet og sang med fra uddelte sangark. Samme dag var kirken også at finde uden for aflastningsboligen Retræten. De håber at kunne tage afsted igen, hvis lukningen fortsætter. 

Foto: Rikke Strandgaard

Der har også været talrige eksempler på den virtuelle salmesang, nu hvor korene ikke kan samles i den virkelige verden. Kantoriet fra Dalum Kirke, Odense, synger den gamle svenske salme 'Se, vi går op til Jerusalem'. De har indsunget deres stemmer hver for sig på deres mobiltelefoner og sat det sammen i en video, som er blevet delt på de sociale medier i påsken. 

Foto: Screendump fra Youtube

I Vor Frue Kirke i Aalborg forsøgte man sig med en lidt udvidet, personlig hilsen i påskedagene. Kommunikationsmedarbejder Anne Grete Nielsen fortæller: 

"Det begyndte med, at vi i ugen efter lukningen – helt præcist fra torsdag 19. marts - sendte daglige små videopostkort på kirkens Facebookside. Som små morgenhilsner under navnet ’Morgenfruen’. Vi syntes, at ’Morgenfruen’  var et godt navn til hilsner fra Vor Frue - om morgenen. Da påsken nærmede sig, blev der lagt morgenfruefrø i potter, som spirede hen over påsken for dernæst at blive sat foran døren hos sognebørn med et påskekort og en personlig påskehilsen fra én af præsterne." 

Foto: Lena Bentsen

Også podcastmediet er blomstret op under coronakrisen med prædikener, eksistentielle samtaler m.m. Én af de mere interaktive af slagsen står pilgrimspræsten Elisabeth Lidell for. Palmesøndag lancerede hun podcasten 'Levende Vand', hvor hun opfordrer til at bevæge sig ud i naturen: 

"Jeg opfordrer til, at man i påsken går ud i naturens katedral med en præst i ørerne og den nye podcast på sin telefon. Det er nemt og ligetil, man kan gå alene eller sammen med andre, der lytter på samme tid på hver sin telefon. Det fine er, at man er sammen hver for sig og kan gå turen lige der, hvor man selv er, og man ikke behøver at være vant til hverken at gå eller at lytte til præster for at være med. 

Podcasten finder du på din smartphone eller via linket her. Der ligger foreløbigt seks podcastvandringer og gruppens medlemmer/værter er: Elisabeth Lidell, pilgrimspræst i Aarhus Stift, John Hansen, præst og familieterapeut, Lone Møller-Hansen, præst i baptistkirken, Bornholm, Claus Aagaard, leder af Græsted Frikirke, og Simon Christoffer Fuhrman, sognepræst, Kjellerup.
 

Sten og påske hører sammen, for stenen er væltet fra Jesus' grav. Det mener Mette Marie Trankjær, sognepræst i Horbelev på Falster. I et opslag på Facebook skriver hun om et nyt påskeinitiativ: 

"I stedet for at male påskeæg kan man male eller skrive påskesten. Sådan en påskesten kan man lægge på trappen hos et menneske, man gerne vil ønske ”glædelig påske”. Man kan lægge én på sin egen trappesten, så dem, der går forbi, kan se den. Her er en hel kurvfuld af strandsten med påskehilsener på. Nogle vil jeg lægge ud, resten stiller jeg ved kirkelågen, hvor man er velkommen til at tage en eller flere med sig og lægge hos nogen, man vil glæde. Find også gerne selv sten, og mal eller skriv på dem.

Foto: Mette Marie Trankjær

Også Strandmarkskirkens præster og kor tog på gårdsangervisit i påsken. Både palmesøndag, skærtorsdag og påskedag var de således ude at synge for beboerne på Plejecentret Standmarkshave i Hvidovre. 

Foto: Jesper Sørensen