Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Biskop kandidat til international toppost

Henrik Stubkjær kan blive præsident for Det Lutherske Verdensforbund, som repræsenterer verdens 99 millioner lutheranere.

Af Henrik Helms

Han ser det som en stor mulighed for den danske folkekirke til at kunne få central indflydelse på den lutherske kirke på verdensplan, hvis han bliver valgt.
-Der er brug for kirkens stemme, blandt andet som forkæmper for demokratiet og som værdisætter, fortæller Henrik Stubkjær. En stemme der kan blive hans, hvis han vælges som ny præsident på Det Lutherske Verdensforbunds generalforsamling, der i år holdes i Krakow i Polen, fra den 13.-19. september. Her skal der vælges en afløser for ærkebiskop Musa Panti Filibus fra Nigeria, der har siddet på posten de seneste syv år. Biskop Henrik Stubkjær stiller op med støtte fra blandt andet samtlige nordiske lande i forbundet, hvor han de seneste seks år har siddet som formand i deres humanitære afdeling World Service. En tid der har lært ham meget.

-Du lærer noget om tolerance, i et forbund, hvor der er højt til loftet og stor rummelighed. Noget der også er en nødvendighed, når man repræsenterer 77 millioner lutheranere fordelt på 99 lande.

UNIK MULIGHED

Peter Fischer-Nielsen, der er stiftspræst for de internationale forbindelser i Viborg Stift, ser det som en unik mulighed for folkekirken, hvis man får valgt en dansk biskop til præsident for verdensforbundet.
- Med centralt placerede danskere i de internationale organisationer, som folkekirken er medlem af, bliver det lettere for os, også i Viborg stift, at få øje på den inspiration, vi kan hente fra andre lutherske kirker i verden, siger stiftspræst Peter Fischer-Nielsen, der også er medlem af Det Mellemkirkelige Råd. Det vil samtidig også være første gang en dansker vælges som præsident.

FORTSÆTTER SOM BISKOP

Skulle biskop Henrik Stubkjær blive valgt som præsident for Det Lutherske Verdensforbund, er det vigtigt for ham at pointere, at det ikke forandrer på hans arbejdsopgaver som biskop i Viborg Stift.
-Hvis jeg bliver valgt, vil jeg fortsat være lige så synlig for præster og menighedsråd i stiftet som før. De vil til gengæld få en biskop med et endnu større udsyn, som bringer inspiration med hjem fra verdens kirker, som vi kan bruge konstruktivt i fortsat at udvikle folkekirken i Viborg Stift, og der vil blive kigget på, hvilke arbejdsopgaver, der kan ændres på arbejdsmængden i, så der kan være plads til fokus på arbejdet både som præsident for Verdensforbundet og biskop for Viborg Stift.

Biskop Henrik Stubkjær er indtil videre eneste opstillede kandidat til posten som præsident for Det Lutherske Verdensforbund, der afgøres i september.

FAKTA OM DET LUTHERSKE VERDENSFORBUND

Det Lutherske Verdensforbund er et forbund af 149 medlemskirker i 99 lande. Medlemskirkerne repræsenterer 77 millioner lutheranere i verden. Det Lutherske Verdensforbund ledes af et råd på 48 medlemmer, som mødes årligt. Generalsekretær er den estiske teolog Anne Burghardt, som er organisationens første kvindelige generalsekretær.

Den nuværende præsident for LWF er ærkebiskop Dr Musa Panti Filibus fra Kristi Lutherske kirke i Nigeria, som har en venskabsrelation med Viborg Stift. Præsidenten vælges for en periode på syv år.

TRYK på + FOR AT ÅBNE

LINKS