Nyheder
Nyheder

Danmark spiser sammen
- også i kirken

I uge 17 inviterer Folkebevægelsen mod Ensomhed til ”Danmark spiser sammen”. Flere steder i landet inviterer folkekirken også indenfor.

210.000 danskere føler sig ofte ensomme, og derfor inviterer Folkebevægelsen mod Ensomhed for tredje år i træk til ”Danmark spiser sammen”. Foto fra skærtorsdagsgudstjeneste.

Marianne Luna Røndal

Nogle mennesker indtager hver dag aftensmaden alene foran fjernsynet. Mens det for nogle er fint, savner andre fællesskab, både i livet og under måltiderne. Ifølge Folkebevægelsen for Ensomhed føler 210.000 danskere sig ofte ensomme.

Derfor inviterer Folkebevægelsen mod Ensomhed for tredje år i træk til ”Danmark spiser sammen” i uge 17. Flere end 70 organisationer, foreninger, kirker, skoler, virksomheder og kommuner er gået sammen for at arrangere fællesspisning i hele landet. Målet er at sætte fokus på ensomhed og vise, at vi kan være med til at bryde den.

LÆS MERE: Konkurrence gør unge mere ensomme

Kamp mod ensomhed

”Danmark spiser sammen” skydes i gang mandag den 24. april med fem store fællesspisninger i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, København og Nyborg arrangeret af Folkebevægelsen mod Ensomhed. Hvert af de store arrangementer har plads til mellem 250 og 500 gæster. I Aarhus foregår det i Danmarks Japanske Have, mens arrangementet i Aalborg bliver holdt i Agri Nord Idrætscenter.

For mange kan det være svært at gå alene til fællesspisning. Derfor er fokus i år på følgeskab, hvor Folkebevægelsen mod ensomhed opfordrer alle til at invitere en ven, bekendt eller nabo med til en af de mange fællesspisninger – eller hjem til ens eget spisebord.

LÆS MERE: Måltidet bekræfter fællesskabet

Folkekirken inviterer til fællesspisning hver uge

Også folkekirken og kirkelige organisationer inviterer på fællesspisning flere steder i landet. Nogle steder kan man komme til gudstjeneste eller musikgudstjeneste før fællesspisningen, andre steder er der historiefortælling eller almindeligt samvær.

I Vejle Provsti blev diakonipræsterne tændt på ”Danmark spiser sammen” efter de hørte et oplæg om ensomhed fra Ældre Sagen.

- Det handler i virkeligheden om at være sammen om noget. Så er det nemt at spise sammen, fordi det er tilgængeligt, siger diakonipræst Maria Krogsøe Meinert.

Diakonipræsterne i Vejle har arrangeret fællesspisning eller kaffe hele fire dage i uge 17.

Kirkens måltidsfællesskab foregår ikke kun i uge 17. Mange kirker jævnligt inviterer jævnligt til fællesspisning og spaghettigudstjeneste.

LÆS MERE: Se kirkelige arrangementer i nærheden af dig her

Danmark spiser sammen

  • For tredje år i træk sætter Folkebevægelsen mod Ensomhed spot på ensomhed i uge 17 ved at dyrke måltidsfællesskabet i ”Danmark spiser sammen”.
  • Mere end 70 organisationer, foreninger, skoler, virksomheder og kommuner er gået sammen for at skabe en national begivenhed med støtte fra Nordea-fonden. Både private og foreninger står bag middagene, der nogle steder er det gratis, andre steder koster det lidt.
  • Sidste år spiste over 20.000 mennesker til cirka 400 fællesspisninger sammen i uge 17.

Læs mere om ”Danmark spiser sammen”.

Et udpluk af "Danmark spiser sammen" i kirken

  • Sankt Jørgensbjerg Kirke i Roskilde inviterer til fællesspisning tirsdag den 25. april.
  • Margrethekirken i Aalborg inviterer til spaghettigudstjeneste torsdag den 27. april.
  • I Esbjerg inviterer Treenighedskirken til musikgudstjeneste med efterfølgende spisning onsdag den 26. april.
  • Ørslev Kirke i Ringsted inviterer til glaseret skinke, flødekartofler og salat torsdag den 27. april.
  • I Sankt Andreas Kirke i Randers inviterer de tirsdag den 25. april til en kort børne- og familiegudstjeneste med efterfølgende fællesspisning.
  • I Vejle Provsti inviterer diakonipræsterne til fællesspisning hele ugen: Mandag den 24. april inviterer de til historiefortælling og aftensmad, tirsdag den 25. april til spil, kaffe og kage, torsdag den 27. april til gudstjeneste med efterfølgende fællesspisning og fredag den 28. april til kaffe og kage.

Du kan finde en middag i nærheden af dig på kortet her.