Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Dansk biskop valgt som præsident for Det lutherske Verdensforbund

For første gang nogensinde skal en dansker lede Det Lutherske Verdenssamfund. Biskop over Viborg Stift, Henrik Stubkjær, blev i weekenden valgt som præsident og skal være med til at sætte retningen for 77 millioner lutherske kristne verden over. 

Biskop Henrik Stubkjær på talerstolen i Krakow, hvor han på en generalforsamling blev valgt som præsident for Det Lutherske Verdensforbund. Foto: LWF/Albin Hillert

Henrik Stubkjær, biskop over Viborg stift, er som den første dansker nogensinde blevet valgt som præsident for Det lutherske Verdensforbund. Det skete lørdag på en generalforsamling i Krakow.

Det Lutherske Verdensforbund er en sammenslutning af 149 lutherske kirker verden over, og som nyslået præsident skal Henrik Stubkjær altså stå i spidsen for 77 millioner kristne.

- Der er mange følelser, der trænger sig på. For det første ydmyghed over for den opgave, jeg nu skal påtage mig. Jeg ved, det er en stor opgave, men samtidig er der også en stor lyst til at komme igang, siger Henrik Stubkjær.

Fællesskab på tværs af verden

Kirkeminister Louise Schack Elholm ser frem til, at en dansk biskop skal stå i spidsen for forbundet.

- Som kirkeminister kan jeg kun være stolt over, at en dansk biskop nu skal stå i spidsen for 77 millioner lutherske kristne verden over. Jeg kender Henrik Stubkjær som et engageret og dygtigt menneske og ser frem til, at han bliver en vigtig stemme i det internationale lutherske kirkesamarbejde.

Det Lutherske Verdensforbund yder humanitært arbejde og har desuden mission, menneskerettigheder, kirkeudvikling og teologisk undervisning som fokusområder. Som præsident vil Henrik Stubkjær arbejde for, at ord og handling følges ad i kirken.

- Samtidig vil jeg arbejde for at styrke vores fællesskab her på tværs af verden og sikre, at alle får en stemme. Der er brug for Det Lutherske Verdensforbund og den stemme, som vi som kirke har ind i et samfund under hastig forandring, siger han.

Fortsætter som biskop i Viborg

Henrik Stubkjær fortsætter i sit embede som biskop i Viborg stift, og ser store muligheder for, at Danmark nu har en præsident for Det Lutherske Verdensforbund.

- Jeg håber og tror og ved, at vi vil kunne hente rigtig meget inspiration fra
Det Lutherske Verdensforbund. Og så håber jeg også, at det
kan være med til at signalere, at vores kirke er en global kirke, siger han.

Henrik Stubkjær har siddet i Det Lutherske Verdensforbunds bestyrelse siden 2017 og er valgt til posten som præsident for en syvårig periode.