Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Danske kirker skaber fællesskab i udlandet

I år fejrer Dansk Kirke i Udlandet 100 års jubilæum. Udlandskirker og -præster skaber et kulturelt og sprogligt fællesskab for udlandsdanskere, men fungerer også som sikkerhedsnet, når katastrofen rammer.

Kirken i Thailand er den nyeste udlandskirke. På billedet ses pastor 
Christa Lund Herum, som tiltrådte 1. november 2017. Foto: Sille Arendt 

Hvert år udstationerer danske virksomheder hele familier, danske unge studerer i udlandet eller backpacker verden rundt. Nogle finder kærligheden og slår sig ned i udlandet, mens andre emigrerer for at søge lykken langt fra Danmark. 

Sådan skriver Danske Sømands- og Udlandskirker (DSUK) i forbindelse med 100 års jubilæet. Udlandsdanskerne har alle brug for at finde deres plads i en anden kultur, men samtidig har de et behov for at have Danmark med sig. De søger et sted, hvor de kan tale dansk og samles om danske traditioner med nogen, som forstår dem.

Derfor er der stadig brug for de danske kirker og præster i udlandet, mener DSUK. Ud over kirkelige handlinger som gudstjeneste, dåb, vielse og lignende, skaber kirken også netværk og fællesskaber for udlandsdanskerne. Kirkerne er kulturelle samlingspunkter, hvor udlandsdanskerne mødes for at fejre højtider, arrangere koncerter og dele livets gladeste og sværeste stunder.

LÆS MERE: Folkekirken i udlandet

Langt væk, men ikke alene

Størstedelen af kirkernes og præsternes arbejde handler om at skabe et fællesskab blandt danskerne, blandt andet i form af mødregrupper og netværk for au pairs og backpackere. En mindre kendt del af arbejdet handler om beredskab. Ved flere af de danske ambassader indgår præsten som en naturlig del af beredskabsplanen. Og alle steder, hvor der er en dansk kirke, står den danske præst klar til at hjælpe, når en ægtefælle pludselig dør på en rejse, når en backpacker bliver bestjålet, eller når terror og naturkatastrofer rammer.

LÆS MERE: Udlandspræsten

Dronningen deltager

Hendes Majestæt Dronning Margrethe er protektor for Danske Sømands- og Udlandskirker, og sammen med kirkeministeren og flere biskopper deltager hun i festgudstjenesten, som finder sted i Herning Kirke den 1. juni.

Fakta

  • Der findes danske kirker og menigheder 48 steder i verden.
  • Danske Sømands- og Udlandskirker (DSUK) er en fusion af henholdsvis Dansk Kirke i Udlandet og Dansk Sømandskirke i fremmede havne. Fusionen skete i 2004.
  • I 2017 fejrede DSUK 150 års jubilæum for Dansk Sømandskirke i fremmede havne.
  • I forbindelse med 100-året har DSUK udgivet en podcast-serie med titlen ”Langt væk, men ikke alene”. Lyt til de 10 skæbneberetninger med tilknytning til danske udlandskirker på hjemmesiden www.dsuk.dk/podcast.
  • Læs mere om DSUK og find en udlandspræst på deres hjemmeside: www.dsuk.dk