Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Derfor fejrer vi pinse

Pinsen er en af kirkens største højtider, men hvad er det nu, vi fejrer i pinsen? Få svaret her.

I pinsen - og særligt 2. pinsedag - afholder mange kirker gudstjeneste i det fri, hvor kirkebænken er skiftet ud med solskin og skovbund.

Astrid Højbjerg

Pinseferien er lige om hjørnet, men det er nok ikke alle, der er lige skarpe på, hvorfor vi egentlig har ferie. Men faktisk er pinsen kirkens fødselsdag og en af de største højtider i kristendommen.

Pinsen er nemlig festen for Helligåndens komme. Vi fejrer, at Helligånden, som er Guds ånd, kom til verden og skabte tro, håb og fællesskab blandt mennesker.

Og det er helt centralt for den kristne kirkes begyndelse, for da Helligånden kom til disciplene, blev de sendt ud i verden for at dele deres tro på Jesus med alle. Som tegn på, at de havde fået Guds ånd, begyndte de at tale og forstå alle sprog. Det blev begyndelsen på de første kristne fællesskaber, menigheder. Derfor kaldes pinsen også for kirkens fødseldag.

SE OGSÅ: Pinsequiz: Har du styr på pinsen?

Helligånden skaber fællesskaber

Pinsen er altså en fest for kirkens fødsel og for Helligåndens komme - men hvem eller hvad er Helligånden egentlig?

Helligånden forstås bedst som Guds enorme kraft, som skaber tro og håb i mennesket, og som binder mennesker sammen i fællesskaber. Gennem Helligånden er Gud til stede blandt mennesker.

Helligånden er ligesom vinden og åndedrættet usynlig, men afgørende for menneskets liv.  

Fordi Helligånden er usynlig, taler vi ofte om den i billedsprog. 
De mest almindelige symboler på Helligånden er duen, ilden og vinden. Læs mere om symbolerne her.

50 dage efter påske

Ordet pinse kommer af det græske ord pentekoste, som betyder den halvtredsindstyvende. Det antyder, at pinsen altid falder 50 dage efter påske.

Pinsen fejres over to dage. 2. pinsedag har samme funktion som 2. påskedag: Nemlig at vi kan reflektere videre over højtidens store betydning.

SE OGSÅ: Lyt til 5 smukke pinsesalmer

Læs mere om pinse

Du kan læse meget mere om pinse på vores pinsesider lige her.

Her kan du også læse om baggrunden for den nyere tradition med at spise fisk til pinse