Nyheder
Nyheder

Et helt konfirmandhold i genbrug

Alle konfirmanderne fra Vestbirk Friskole havde noget genbrug på, da de fik bekræftet deres dåb. Sognepræst i Østbirk Lone Buhl Pedersen, der for andet år i træk samler brugt konfirmationstøj, stod bag idéen.

Alle konfirmanderne fra Vestbirk Friskole havde i år noget genbrug på.

Marianne Luna Røndal

Da Silke Lundsgaard fik bekræftet sin dåb, var det i en ganske særlig kjole. Ikke den dyreste og nyeste model, men en, hun havde fundet i sognepræst Lone Buhl Pedersens store lager af genbrugt konfirmationstøj.

- Alle de kjoler, Lone havde taget med, var helt fantastisk smukke og i alle størrelser, siger Silke Lundsgaard.

LÆS MERE: Konfirmationshjælp vokser

Genbrug skal være smart

Silke Lundsgaard var ikke den eneste, der valgte at blive konfirmeret i tøj, som andre havde båret før hende. Hele holdet fra Vestbirk Friskole var med på sognepræst Lone Buhl Pedersens idé om at blive konfirmeret i noget brugt.

- Det var en idé jeg fik, for at gøre det legalt at komme i genbrug. Jeg vil bare gerne have, at det bliver helt almindeligt og smart at gå i genbrugstøj, siger Lone Buhl Pedersen.

Nogle af konfirmanderne var i genbrug fra top til tå, andre genbrugte sko, smykker eller butterfly.

Hun har med vilje ikke lavet en oversigt over, hvem der havde hvilket og hvor meget genbrug på, for hun vil ikke udstille nogen, hvis de har valgt genbrug af økonomiske årsager.

- Nogle går i genbrug af lyst, andre af nødt. Jeg vil gerne have alle til at gøre det af lyst, for så hjælper vi også dem, der er i nød, siger Lone Buhl Pedersen.

LÆS MERE: Præst vil forære konfirmander tøj til den store dag

"Genbrugspræsten"

Lone Buhl Pedersen har i flere år samlet konfirmationskjoler, habitter og jakkesæt sammen, både fra private og fra virksomheder, der lukker. Hendes indsamling har været så markant, at flere kender hende som ”genbrugspræsten”. 

Det store lager af tøj kunne de kommende konfirmanderne boltre sig i og finde det, de manglede, om det var en kjole eller en butterfly. Folk er ikke kun kommet fra Østbirk og Vestbirk for at finde konfirmationstøj, men også fra Skanderborg og Horsens.

- Vi giver til alle og vi får fra alle, siger Lone Buhl Pedersen om indsamlingen af konfirmationstøj.

Konfirmationstøjet kommer ikke til at samle støv længe. For når de nye konfirmander bliver indskrevet, kan de samtidig kigge på noget af det tøj, de kan bære til deres konfirmation.