Nyheder
Nyheder

Et rum for gravide og deres tanker

En graviditet bringer ikke kun glæde med sig, men også eksistentielle spørgsmål og oplevelser fra barndommen. I Ørslev tilbyder en jordemoder og en præst samtaler for gravide om det, der også følger med.

Jordemoder Kamma Råsø og sognepræst Jesper Blomgren oplever en over-vældende interesse for deres samtalegrupper for gravide. Foto: Udby Kirke

Helene Overgaard Krüger

Syv stole står i en rundkreds foran alteret. Her er ingen diagnoser, stress eller konkurrence. Til gengæld er der drikkevarer, snacks og højt til loftet – i mere end én forstand, og så er der ikke mindst rum til at tale om alt det, en kommende mor går og tumler med. I den ene stol sidder jordemoder Kamma Råsø, i en anden Jesper Blomgren, der er sognepræst i Udby og Ørslev Kirker. De fem andre stole er besat af gravide kvinder med maver af varierende størrelse. Gruppen mødes seks gange og tager hver gang udgangspunkt i et nyt emne: Graviditeten, det ufødte barn, dig som mor, en ny familie, fødslen og livet med et lille barn.

Klogere i fællesskab

- Samtalerne gør mig ikke kun klogere på min egen rolle som mor, men har også sat tanker i gang omkring min egen barndom og relationen til min egen mor. Samtidig er det rigtig rart at kunne spejle sig lidt i de andre piger i gruppen og på den måde finde ud af, at jeg jo ikke er så unormal, når det kommer til hvilke tanker og bekymringer, man har som vordende mor, fortæller en af kvinderne i gruppen.

Det er hun ikke ene om at synes. En anden fra gruppen fortæller:

- Jeg kan identificere mig med de andres udtalelser. De tanker, som jeg selv syntes er svære at sætte ord på, kan en af de andre godt formulere, så vi deler egne tanker, følelser og oplevelser med hinanden.

Rum i kirken

Kamma Råsø tog initiativ til samtalerne i Udby-Ørslev Sogn efter at have læst om et initiativ i Frederiksholm Kirke i Københavns Sydhavn, hvor Helene Ferslev, der er sognepræst der, holder samtale for gravide i kirken. Kamma Råsø udbyggede idéen med sine egne kompetencer som jordemor og kontaktede sognepræst Jesper Blomgren for at høre, om han var med på idéen.  

- De reaktioner, kvinder har på deres graviditet, er jo sunde og ikke tegn på sygdom. Men kvinderne skal stadig have et rum, hvor de kan tale om de eksistentielle overvejelser, og det kan folkekirken skabe, mener Kamma Råsø, der nærmest dagligt får henvendelser fra andre præster og jordemødre, der gerne vil starte noget tilsvarende.

Kamma Råsø og Jesper Blomgren håber da også, at flere gravide kan få tilbuddet om samtalerne, så derfor har de, sammen med Helene Ferslev og Henrik Norholt, der er forskningsdirektør i firmaet Ergobaby og idémanden bag samtalegrupperne, planlagt kurser for blandt andet præster i samtaler for gravide.