Nyheder
Nyheder

Europas kirker opfordrer til mindegudstjeneste

Folkekirkens mellemkirkelige Råd opfordrer sammen med kirker over hele Europa præster til mindes dræbte flygtninge ved søndagens gudstjeneste.

- Kirken kan minde os alle om, at flygtningene ikke blot er en ansigtsløs masse, men er mennesker med angst og håb, siger Tage Kleinbeck fra Folkekirkens mellemkirkelige Råd om målet med mindegudstjenesten.

Astrid Højbjerg

På lørdag er det FNs internationale flygtningedag, og i den anledning opfordrer Folkekirkens Mellemkirkelige Råd præster landet over til at bruge søndagens gudstjeneste på at bede for de mange flygtninge og til at mindes dem, der har mistet livet i flugten fra krig og forfølgelse.

Initiativet til forbøns- og mindegudstjenesten på søndag kommer fra Konferencen for Europæiske Kirker, som er en sammenslutning af mere end 100 kirker i hele Europa. Opfordringen er gået ud til kirker over hele Europa. 

Flygtninge er mennesker med håb

Hos Folkekirkens mellemkirkelige Råd, som tager sig af folkekirkens kontakter til andre kristne kirker og kirkesamfund i Danmark og i udlandet, er målet med at mindes ved gudstjenesten på søndag at minde os om, at flygtninge skal mødes med medfølelse og værdighed:

- Det er Europas politikere, der skal finde løsninger på, hvordan vi håndterer presset. Det kan kirkerne ikke beslutte. I kirken kan vi noget andet: Vi kan minde os alle om, at flygtningene ikke blot er en ansigtsløs masse, men er mennesker som dig og mig med angst og håb. Mennesker, der skal mødes af os med respekt, værdighed og medfølelse, siger Tage Kleinbeck, Europasekretær ved rådet.  

- I kirken kan vi standse op og huske på de døde, vi kan bede for dem, der lige nu er på flugt – og vi kan ikke mindst bede for, at Europas politikere må finde enighed, klogskab og mod til at finde fælles løsninger, siger han.

Materiale til søndagens gudstjeneste

Folkekirkens mellemkirkelige Råd og Folkekirkens Asylsamarbejde har udarbejdet en materialesamling, som landets præster kan bruge, hvis de ønsker inspiration til mindegudstjenesten.

Materialet indeholder blandt andet et forslag til bøn.