Nyheder
Nyheder

Folkekirken åbner den 18. maj

Efter ni ugers nedlukning kan kirkerne fejre gudstjeneste fra Kristihimmelfartsdag. Retningslinjerne er dog ikke på plads endnu.

Kristihimmelfartsdag kan kirkerne igen åbne dørene til gudstjeneste, dåb, bryllupper og konfirmationer. Men det bliver en gradvis og kontrolleret åbning, - formentlig med færre deltagere, end vi er vant til.

Ellen Aagaard Petersen

"Vi imødekommer også et stort ønske om at komme tilbage til sin kirke. Hvordan det kan lade sig gøre, skal der fortsat arbejdes med." Sådan sagde statsministeren på pressemødet den 7. maj, hvor planerne for genåbningens fase to blev præsenteret og kirkegængere sammen med store skoleelever og storcenter-shoppere kunne begynde at glæde sig til at få en del af deres hverdag igen.

Det skal foregå på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, når kirkedørene bliver åbnet – gradvist og kontrolleret - efter ni ugers nedlukning. Hvad det konkret indebærer, arbejdes der fortsat med. Men man må nok forberede sig på færre deltagere, og at der dufter mere af håndsprit og rengøringsmidler end friske blomster til gudstjenester, bryllupper, dåb og konfirmationer. Om de skal gennemføres uden fællessang er uvist. Det vil i al fald kræve stor afstand og dermed færre deltagere

Sundshedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm har udtalt til Danmarks Radio, at fællessang for eksempel i kirker er undtaget den nye anbefaling om blot en meters afstand.

- Vi ved, at sang gør, at man kan udskille nogle dråber over længere tid. Derfor anbefaler vi to meters afstand som forsigtighedsprincip, siger Søren Brostrøm til dr.dk.

LÆS OGSÅ Folkekirken forbereder sig på gradvis genåbning

Fra 26. april til 6. maj har en arbejdsgruppe dagligt holdt møde med Kirkeministeriet for at drøfte, hvordan en genåbning kunne foregå. Repræsentanter for folkekirkens faglige organisationer, præsteforening, provsteforening og biskopperne har deltaget i arbejdsgruppen, som blandt andet er kommet med forslag til, hvordan kirkerne kunne åbnes for personlig andagt, gudstjenester kan gennemføres sundhedsforsvarligt og erfaringerne fra de bisættelser og begravelser, som er blevet gennemført under særlige forhold, kan overføres til bryllupper, dåb og konfirmationer. Kirkeministeriet har brugt arbejdsgruppens input til det udkast, som indgik i regeringens drøftelser med partilederne, da de skulle blive enige om, hvilke sektorer i samfundet der kan genåbne fra 18. maj.

Se Aftale om plan for genåbningens fase to på Statsministeriets hjemmeside her