Nyheder
Nyheder

Folkekirken festede for reformationen

Dronning, regering, folketing og andre trossamfund var med, da folkekirken pinsesøndag fejrede 500-året for reformationen i Haderslev Domkirke. 

Repræsentanter for Kongehus, regering og folketing deltog ved folkekirkens officielle markering af 500-året for reformationen. Foto: Hadserslev Stift / Lene Esthave.

Ellen Aagaard Petersen

En purung pige bad indgangsbøn, mens udgangsbønnen blev bedt af biskop emeritus, Karsten Nissen. Der blev sunget Luther-salmer og moderne salmer, så både fortid og fremtid fejede gennem festgudstjenesten for 500 års reformation. Biskop Peter Skov-Jakobsen prædikede ikke længe om Luther men, som Luther nok selv ville have gjordt det, om troen på Kristus. 

- Kristus er befrielsen til håbet. Han er bolværket mod pessimismen og nederdrægtigheden, sagde biskoppen, som også opfordrede til - ligesom reformationens fædre - at udsætte troen for kritik og eftertanke:

- hvis den lidenskabelige optagethed af Gud ikke udsætter sig for kritikken, eftertanken og spørgsmålene, kan den blive en grusom fanatisme.

Læs Peter Skov-Jakobsens prædiken her.

SE FOTOGALLERI FRA GUDSTJENESTEN:

Dronning Margrethe følges ind i kirken menighedsrådsformand Poul Erik Brodersen. Foto: Haderslev Stift / Lene Esthave.

Folkekirkens biskopper og biskopper fra de nordiske søsterkirker på vej til reformationsgudstjenesten. Foto: Haderslev Stift / Irene Sydow Andresen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen bliver fulgt til sin plads af Christa Hansen, præst ved Haderslev Domkirke for det tyske mindretal. Foto: Haderslev stift / Lene Esthave.

Peter Skov-Jakobsen, biskop over Københavns Stift prædikede ved gudstjenesten. Her leder han sammen med Marianne Christiansen, biskop over Haderslev Stift processionen ind i en fyldt domkirke. Foto: Haderslev Stift / Lene Esthave.

Overrabbiner Jair Melchior og Hamdi Sarac, landsformand for Muslimske Organisationer var gæster ved folkekirkens officielle markering af reformationsåret. Her taler de med domprovst Torben Hjul Andersen før gudstjenesten begynder. Foto: Haderslev Stift / Lene Esthave.

Marianne Christiansen, biskop over Haderslev Stift var liturg ved gudstjenesten. Foto: Haderslev Stift / Lene Esthave.

Efter gudstjenesten holdt statsminister Lars Løkke Rasmussen tale. Foto: Haderslev Stift / Lene Esthave.

Styrk reformationens værdier

Som afslutning på højtideligheden i kirken talte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Vi skal huske vores værdier, huske hvad vi kommer af, så vi ved, hvad vi skal værne om. Så vi kan forstå og forny. Derfor fejrer vi reformationens jubilæum, sagde statsministeren, som også understregede, at vi i dag har religionsfrihed i Danmark og takkede folkekirken for at have inviteret repræsentanter for andre kristne trossamfund, det jødiske samfund og danske muslimer med til fejringen. Luthers beskyldninger mod jøder og muslimer lagde han klart afstand til:

- De var så grove, at jeg ikke vil citere dem. De ord hører ikke til i kirken. De hører ingen steder hjemme, sagde han. Den arv folkekirken har taget med sig fra reformationen, opfordrede han til gengæld til at styrke: 

- Jeg ønsker at de værdier og det menneskesyn, der prædikes i folkekirken, fortsat skal stå stærkt. Det er de værdier, som præger vores land.

LÆS MERE om Folkemødet for Reformationen og se minikoncert med Jonas H. Petersen, Jonas Breum og Teitur.

Hvad tager vi med os?

Efter gudstjenesten var gæsterne indbudt til reception i byens kulturhus, Harmonien. Her gjorde biskop Marianne Christiansen en foreløbig status på reformationsfejringen ved at spørge, hvad vi skal tage med os fra reformationen. Hendes eget opfordring var at genopdage betydningen af nåden:

- måske skal vi bruge dette reformationsår til at få lidt mere nåde og ynde ind i vores samfund i alle forhold (...). Og selv over for hårde anslag mod det gode liv holde fast i, hvad meningen med livet er. 

Læs Marianne Christiansens tale her.

Festgudstjenesten afsluttede tre dages Folkemøde for Reformationen i Haderslev, som samlede hundredvis af mennesker til koncerter, foredrag og debatter og der blev spist Luther Lagkage og drukket kaffe i solen. 

Se hele festgudstjenesten på DRKs hjemmeside her.