Nyheder
Nyheder

Folkekirken lancerer produktserie: Nu kan du få oblater med smag

I dag lander en ny serie af oblater med smag på hylderne i dit supermarked. "Det er glædeligt med lidt krydderi på tilværelsen," lyder det fra folkekirkens produktchef. 

"Under corona-nedlukningen så jeg et hul i markedet, da folk i mangel på bedre simpelthen måtte bruge chips til hjemmenadver," siger Kim Præstegaard, der er folkekirkens nye produktchef.

Charlotte Kongsgaard Nielsen, Astrid Højbjerg

(Artiklen blev bragt 1. april som en aprilsnar)

Når der fremover bliver uddelt nadver i din lokale kirke, vil udvalget af alterbrød formentligt blive større.

I dag lancerer folkekirken nemlig en helt ny produktserie bestående af oblater i fire smagsvarianter. De nye oblater kan købes i velassorterede supermarkeder, hvilket giver en unik mulighed for hjemme-nadver til de danskere, der synes, gudstjenesten søndag formiddag ligger en anelse for tidligt.

Corona skabte behov

Oblaterne findes i tre faste smagsvarianter samt en variant, der skifter efter højtid. Blandt de faste smage er 'Salt & Vinegar', 'Myrra' og den lidt mere syrlige 'Paradise Apple'.

I anledning af påsken, hvor nadveren har en central placering, vil den fjerde smagsvariant frem til maj være ’Lamb & Garlic’.

Udviklingen af den nye produktserie udspringer af det store liturgiarbejde, folkekirkens biskopper satte i gang tilbage i 2016. Og da der under første corona-nedlukning opstod et behov for at kunne holde nadver i eget hjem, tog udviklingen fart. Det fortæller folkekirkens nyansatte produktchef Kim Præstegaard.

- Jeg så et hul i markedet, da folk i mangel på bedre simpelthen måtte bruge chips til hjemme-nadver. Og så var det, jeg ringede til en af biskopperne med et godt tilbud, siger Kim Præstegaard, der kommer fra en ledende stilling i en større dansk chipsvirksomhed og altså nu er fastansat som produktchef i folkekirken.

Respekt for gamle traditioner

Det var da også en glad produktchef, folkekirken.dk fangede på telefonen dagen før lanceringen. 

- Jamen, jeg har det som om, jeg kan gå på vandet! Jeg er sikker på, at flere danskere fremadrettet vil få smag for at komme i kirken om søndagen, siger Kim Præstegaard.

- Med den nye oblatserie signalerer vi, at vi følger med tiden, men stadig har respekt for gamle ritualer og traditioner. Vi vil gerne vise, at kirken er for alle – uanset om man er til 'Paradise Apple' eller den mere klassiske 'Salt & Vinegar'. I mine øjne er det glædeligt med lidt krydderi på tilværelsen, siger han.

Blindsmagt af biskopper

De fire smagsvarianter er blevet besluttet ved en blindsmagning på bispemødet i marts 2021. På sommerens kommende årsmøde for Landsforeningen af Menighedsråd vil der være opstillet en stand med de nye oblater, og når biskopperne afslutter liturgiarbejdet i 2030, vil der være taget stilling til, om det skal være en mulighed at bruge de fire smagsvarianter i nadverritualet i kirken.

Oblaterne bliver autoriseret af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, ligesom Bibelen, Salmebogen og folkekirkens ritualer også er det.