Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Folkekirken markerer 75-året for kvindelige præster

Kirker i alle landets stifter markerer i den kommende tid, at det er 75 år siden, de første kvindelige teologer blev ordineret som præst i folkekirken. Få et overblik her.

75-året for ordinationen af de første kvindelige præster i folkekirken markeres i alle landets stifter. Foto: Odense Stadsarkiv, Henrik Helms

Den 28. april 1948 blev en skelsættende dato for folkekirken og Danmark. Her blev de første tre kvinder ordineret som præst af den daværende biskop i Fyens Stift. 

Det er nøjagtig 75 år siden, og det markerer landets stifter med en lang række arrangementer i dagene omkring den 28. april, bl.a. samtalesaloner, debatarrangementer, kunstudstillinger og festgudstjenester. 

I Helsingør Stift fejrer de for eksempel jubilæet med fotoudstillingen "PRÆST><KVINDE", der åbnes ved en reception den 29. april i Helsingør Domkirke.

Kommunikationskonsulent og fotograf Sille Arendt står bag udstillingen og fortæller:

"Mine tanker med udstillingen er først og fremmest, at man altid skal gribe chancen for at fortælle menneskers historie. Helt almindelige og ganske unikke kvinder. Mennesket bag præstekjolen, livet og tankerne. Jeg spørger: "Hvad har bragt dig hertil?" Og så vil jeg gerne vise mangfoldigheden i præsteembedet, kvinder og mennesker."

I faktaboksen herunder kan du læse mere om alle de andre ting, der sker rundt omkring i landet.  

Sådan markeres jubilæet i stifterne

 

I Roskilde Stift kan du komme med til en særlig fredagsandagt d. 28. april i Roskilde Domkirke, hvor pastor emeritus Lisbet Foss vil medvirke sammen med biskop Ulla Thorbjørn Hansen. Lisbet Foss blev selv ordineret i 1963 og vil efter andagten fortælle om sine oplevelser som kvinde og præst i en brydningstid (med tilmelding). 

Læs mere på Roskilde Stifts hjemmeside.

 

Ribe Stift inviterer til festgudstjeneste og samtalesalon fredag den 28. april
Foredrag og kor-koncert lørdag den 29. april

Læs mere på Ribe Stifts hjemmeside

 

Aalborg Stift inviterer til festgudstjeneste og temadag om kvindelige præster i folkekirken den 28. april.

Læs mere om programmet på Aalborg Stifts hjemmeside 

 

Lolland Falster Stift inviterer den 28. april til festgudstjeneste i Nørre Ørslev Kirke og foredrag med forfatter, filminstruktør og fortæller Pia Fris Laneth om “Johanne Andersen - Danmarks første kvindelige præst."

Gudstjeneste og fortælleforedrag med Esther Rützou, forfatter og fortæller i Nørre Ørslev Kirke den 2. maj. 

"Et sus af skørter - 75 års jubilæum for kvindelige præster". Den 10. maj fortæller Pia Fris Laneth om den uforsonlige køns- og kirkepolitiske strid, der kom forud for en af kirkehistoriens største begivenheder.  

Læs mere på Lolland Falster Stift hjemmeside

 

Københavns Stift inviterer til debatarrangement under overskriften ”Hvad skal vi med kvindelige præster?” i Holmens Kirke den 28. april samt festgudstjeneste i Københavns Domkirke 30. april (kræver ikke tilmelding).

Læs mere på Københavns Stifts hjemmeside

 

Viborg Stift inviterer til jubilæumsfejring for 75-året for kvindelige præster den 11. juni hvor sognepræst Inge Marie Kirketerp Hansen blandt andre indtager talerstolen.

Læs mere på Viborg Stifts hjemmeside

 

Fyens Stift inviterer til festgudstjeneste, bogudgivelse og fortælleforestilling om splittelse d. 28 april i Odense Domkirke. Biskop over Fyens Stift Mads Davidsen prædiker ved festgudstjenesten.
Læs mere på Fyens Stifts hjemmeside

 

Haderslev Stift afholder en højskoledag på Højskolen Snoghøj den 22. april. Gennem forskellige oplægsholdere vil der blive set på betydningen af, at der kom kvindelige præster i folkekirken, historisk og nutidigt.
Læs mere på Haderslev Stifts hjemmeside

 

Aarhus Stift inviterer d. 28. april til fejring og markering med lagkage og bobler, samt oplæg og interview med lektor og phd. Marie Vejrup Nielsen og afdelingsleder i FUV Birgitte Graakjær Hjort om jubilæet, præsterollen og fremtiden. Dernæst er der procession og festgudstjeneste i Aarhus Domkirke v. biskop Henrik Wigh-Poulsen (kræver tilmelding).

Læs mere på Aarhus Stifts hjemmeside.

 

Helsingør Stift fejrer jubilæet med fotoudstillingen "PRÆST >< KVINDE", der åbnes ved en reception d. 29. april kl. 15.00 i Helsingør Domkirke. Biskop Peter Birch åbner udstillingen, hvorefter fotograf Sille Arendt vil fortælle om udstillingen. Derefter gives ordet til Sophie Juel, provst i Frederiksværk, der er én af de portrætterede præster i udstillingen.

Læs mere på Helsingør Stifts hjemmeside.

 

DR sender søndag d. 30. april kl. 10 gudstjeneste:
Det er 75 år siden, at de første danske kvinder blev ordineret som præster og kunne prædike, døbe og begrave i den danske folkekirke. Det bliver fejret i Harlev Kirke, hvor sognepræst Sussie Nygaard Foged hylder kvinderne i biblen.
Se gudstjenesten her.