Nyheder
Nyheder

Kirkefestival i Hernings gader

Kaffebord til 5000 mennesker, gudstjenester med picnickurve og fællessang er noget af det, man kan opleve på ’Himmelske Dage’.

Festivalen, der bliver kaldt for ”kirkens folkemøde”, har tidligere heddet Danske Kirkedage og har været afholdt hvert 3. år siden 1968. I år foregår det i Herning. Pressefoto: Himmelske Dage på Heden

Nanna Rønnov Johansen

Hvis du har en interesse for kirke, etik, mad, samfund eller musik, er festivalen ’Himmelske Dage på Heden’ måske noget for dig. Her kan man i Kristi himmelfartsferien opleve alt fra klimadebat til bibellegeland for børn.

- Der er noget for enhver smag, og man skal ikke være hardcore kirkegænger for at få en god oplevelse, siger Henrik Helms, der er kommunikationskoordinator i Viborg Stift, som er med i arbejdet med det kirkelige event i Herning.

I fire dage vil der være mere end 350 aktiviteter, gudstjenester, foredrag, koncerter, workshops, tid til eftertanke og et stort show i Jyske Bank Boxen.

LÆS MERE: Hvad fejrer vi til Kristi himmelfart?

Gudstjenester med mad og sang

Til festivalen flytter kirken ud i det åbne offentlige rum, så folk kan møde den på gader og stræder. Der er også mulighed for at stifte bekendtskab med gudstjenesten på nye måder, som Henrik Helms nævner eksempler på:

- Måske har man lyst til at komme til en tidlig gudstjeneste med morgensang og refleksion med komikeren Melvin Kakoosa, som er kendt fra TV 2-programmet ’Stormester’, eller man kan tage en picnickurv med til Tobias Hamanns madgudstjeneste.

LÆS MERE: Gudstjenester i folkekirken

Fællesskabssus på bytorvet

Han ser selv frem til den store åbningsgudstjeneste på Kristi Himmelfartsdag, hvor et stort kirkekor med 500 korsangere fra området synger for på en fællessang, der bliver akkompagneret af Prinsens Musikkorps.

- Jeg glæder mig til at se torvet være propfyldt og til at mærke det fællesskabssus, man får, når det hele bliver skudt i gang, fortæller Henrik Helms.

Når deltagerne til åbningsgudstjenesten synger den sidste salme, bliver det med duften af kaffe i næseborene. I Hernings gågade vil de lokale menigheder nemlig stå klar med kaffe og kage til 5000 mennesker.

LÆS MERE: Nye sange og salmer fornyr fællessang i kirken

En fest for alle kirker

’Himmelske Dage på Heden’ er Danmarks største fælleskirkelige event, som folkekirken, frikirkerne og den katolske kirke samt en lang række frivillige fra de kirkelige organisationer står bag.

- Det er ikke en folkekirkefest, men en fest for alle kirkerne. Og det er en stor oplevelse at være en del af, fordi det åbner ens øjne for det, vi kan i fællesskab, siger Henrik Helms.

Hvis man ikke har mulighed for at tage til Herning, kan man følge med i kirkedagene af andre veje. Nogle aktiviteter bliver sendt via livestreaming på festivalens hjemmeside, og afslutningsgudstjenesten livetransmitteres til P1 og sendes forskudt på DR K søndag den 2. juni klokken 17.

LÆS MERE: Himmelske Dage rykker ud i byen

Fakta

Om festivalen

  • ’Himmelske Dage på Heden’ har tidligere heddet Danske Kirkedage og har været afholdt hvert 3. år siden 1968.
  • I år foregår det i Kristi himmelfartsferien fra den 30. maj til den 2. juni.
  • Arrangementerne er fordelt på 28 lokaliteter i Herning.
  • Du kan se det fulde program på festivalens hjemmeside.