Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Kirkeministeren indvier Danmarks første klimaskov på kirkejord

Mandag den 3. juni klipper kirkeminister Morten Dahlin den grønne snor til Vallensbæk Kirkeskov, som er den første skov, der plantes på kirkejord. Skovene er et led i kirkernes bidrag til den grønne omstilling.

Kirkeminister Morten Dahlin indvier Danmarks første kirkeskov. Foto: Nicky Persson

Kirkeminister Morten Dahlin indvier Danmarks første kirkeskov sammen med biskop Peter Birch og borgmester Henrik Rasmussen. Foto: Nicky Persson

Når 46.200 træer fra på mandag bliver plantet i Vallensbæk Kommune, skal det skabe et grønt åndehul i landets mest skovfattlige kommune - og samtidig udgøre Danmarks første klimaskov på kirkejord.

Skoven får navnet Vallensbæk Kirkeskov, og mandag dem 3. juni indvier kirkeminister Morten Dahlin (V) den kommende skov, så plantningen af de mange nye træer kan gå i gang. 

Vallensbæk Kirkeskov plantes på tidligere landbrugsarealer, der er ejet af kirken. Det er Grøn Omstilling i Vallensbæk Menighedsråd, der har taget initiativ til projektet, hvor jord, der før har været forpagtet ud til landbrug, nu skal være et rekreativt udeområde til udflugter for byens borgere og andre besøgende.

Derudover har Vallensbæk kommune også bidraget med et areal, så skoven i alt kommer til at strække sig over 16 hektar, der ligger i umiddelbar tilknytning til Vallensbæk og Helligtrekongers kirker og kirkegård.

LÆS MERE: Folkekiren får stærkt redskab til at nå klimamål

Mindre CO2 og mere biodiversitet

Vallensbæk Kirkes menighedsråd ønsker nemlig at reducere CO2-forbruget, fremme biodiversiteten på et stort areal og skabe et rekreativt område i Vallensbæk.

- Vi deler alles engagement i at adressere klimaforandringer og reducere CO2-udledning. For at forstærke det positive miljømæssige fodspor fra vores kirkegård og andre områder, har vi overvejet, hvordan vi kan øge vores bidrag. Dette har ført til tanken om at plante skov på det landbrugsareal, som menighedsrådet hidtil har bortforpagtet, siger Jørgen Hvolbye Lauritzen, formand for Grøn Omstilling i Vallensbæk Menighedsråd.

Til at hjælpe ministeren med at plante de 46.200 træer er menighedsrådet i Vallensbæk, biskop Peter Birch og borgmester i Vallensbæk Kommune Henrik Rasmussen - og en masse skoleelever fra Pilehaveskolen i Vallensbæk.

Vallensbæk Kirkeskov er den første skov, der plantes på kirkejord med støtte fra Klimafonden. Indtil videre har 11 kirker over hele landet fået støtte til at rejse skove af Klimaskovfonden, og Vallensbæk Kirkeskov er således den første, der nu er klar til at blive indviet.

LÆS MERE: Folkekirkens Grønne Omstilling