Nyheder
Nyheder

Kirker hjælper pladstrængte skoler

I første fase af genåbningen må kirker gerne stille lokaler til rådighed for skoler og institutioner. Menighedsråd appellerer til, at kirkens egne aktiviteter kommer med i næste fase. 

Mens Elev Sognehus holder lukket for kirkelige aktiviteter, bliver lokalerne brugt som midlertidigt klasselokale. Foto: Lehn Bang-Mortensen

Nanna Rønnov Johansen

En 5. klasse fra Elev Skole har for nylig rykket undervisningen ind i sognehuset, der ligger lige ved siden af. Skolen har ikke selv plads nok til, at der kan være to meter mellem hver elev, og det bliver den lokale kirke nu løsning på.

- Vi har altid haft et godt samarbejde med kirken, både i forhold til spaghettigudstjenester, minikonfirmander og julegudstjenester, og nu også med de her lokaler, siger skoleleder Jens Mathiesen.

Ligesom resten af folkekirkens bygninger har Elev Sognehus været lukket for adgang siden den 18. marts. For nylig gav Kirkeministeriet dog grønt lys for, at kirker gerne må åbne deres sognegårde for nødpasning eller nødundervisning.

Naturligt at hjælpe børnene

Menighedsrådet i Elev Sogn var med det samme enige om, at de gerne ville hjælpe familierne i byen, fortæller menighedsrådsformand Lehn Bang-Mortensen:

- Det er naturligt, at vi som kirke og menighedsråd går med ind og skaber nogle gode forhold for børnene i denne situation ved at låne vores sognehus ud. Vi har også tidligere lånt skolens lokaler, så nu hjælper vi den anden vej.

Skolens medarbejdere råder i øjeblikket selv over adgang til sognehuset og rengøring. Aftalen med Elev Sogn er, at skolen kan bruge lokalerne frem til den 10. maj, som den offentlige nedlukning af kirkerne varer til.

Fakta

Må menighedsrådet udlåne kirkens lokaler?

Ja. Selvom både kirkebygningen og kirkens lokaler for tiden er lukket, må menighedsrådet gerne låne eksempelvis sognegården ud til skoler, børnehaver og vuggestuer, hvis der er tale om nødundervisning og nødpasning.

 

Det er afgørende, at det ikke er muligt for offentligheden at få adgang til lokalerne, ligesom menighedsrådet fortsat ikke må åbne lokalerne for foredrag og lignende. Det er skolens/daginstitutionens ansvar at overholde de retningslinjer, der gælder for blandt andet rengøring og afstand.

 

Kirken må kun udlåne sine lokaler til de sektorer, der er omfattet af fase 1 i den gradvise genåbning af Danmark.

 

Kilde: Landsforeningen af Menighedsråd

Hvad med vores menighed?

Flere kirker stiller i øjeblikket deres lokaler til rådighed for skoler og børnehaver, blandt andet kirkerne i Helsingør Domprovsti og Bellahøj Kirke. 

Det vækker dog også kritik, at kirkerne ikke må bruge deres lokaler på samme vilkår til egne arrangementer for eksempelvis børn, når forholdene er sikre nok til undervisning og pasning.

- Der er så mange fra vores menighed, der dagligt kontakter menighedsrådsmedlemmer og præster med spørgsmålet om, hvornår vi åbner. De efterspørger muligheden for rum til personlig bøn og det at kunne tænde et lys. De savner muligheden for at deltage i andagter og gudstjenester, skriver Lis Lynge, der er menighedsrådsformand i Bellahøj Kirke, i et åbent brev til kirkeministeren.

Lis Lynge mener, at kirken vil kunne åbne gradvist, blandt andet ved at fjerne stole i kirkerummet, så der kun er stolepladser til det antal, de får tilladelse til at lukke ind. 

Der arbejdes i forvejen på, at folkekirken kommer med i anden fase af genåbningsplanen.

LÆS MERE: Folkekirken forbereder sig på gradvis genåbning