Nyheder
Nyheder

Kirker samarbejder om vinterherberg

Hjemløse migranter kan få varme og socialt samvær i vinterherberg, som folkekirken, kommune og kirkelige organisationer står bag.

Korshærspræster har deres faste gang i Kirkens Korshærs varmestuer, men der er stor forskel på, hvordan de arbejder. I eksempelvis Odense cykler præsten en fast rute gennem byen og møder borgerne med en kop kaffe og en snak om det, de har lyst til at tale om.

Nanna Rønnov Johansen

Vi nærmer os de lange, mørke vintermåneder, og for hjemløse migranter, der ikke kan bruge byens øvrige tilbud om aftenen og natten, bliver Aarhus Vinterherberg åbnet igen.

Her kan de spise aftensmad og morgenmad, vaske tøj, overnatte og få tryghed, varme og socialt samvær i den kolde årstid. Det er der brug for, siger Morten Aagaard, der er korshærspræst i Aarhus:

- Det er personer, som ikke har sygesikringskort og ikke kan få kontanthjælp eller andre sociale ydelser. De prøver at finde arbejde, og mange sover i Botanisk Have eller i skoven om sommeren, men i hele vinterperioden mangler de et varmt sted.

LÆS MERE om korshærspræstens arbejde

Fakta

Folkekirkens arbejde med herberger

Kirkens Korshær er en folkekirkelig organisation, der i forvejen har faste herberger i mange danske byer og har også tidligere lavet vinterherberger.

 

Læs mere på Kirkens Korshærs hjemmeside

 

Derudover går flere kirker også selv med i samarbejdet om herberger og varmestuer. Det er blandt andet:

 

Nødherberget i Hellig Kors Kirke (link)
Nødherberg, Folkekirken på Vesterbro (link)
Kompasset, Bellahøj (link)

 

Find flere lokale initiativer her

Samarbejde med kommune og organisationer

Noget særligt i år er, at vinterherberget er blevet et fællesprojekt mellem Folkekirken i Aarhus (som består af fire provstier), Aarhus Kommune, Røde Kors, Kirkens Korshær og Blå Kors Danmark.

- Det er dejligt, at man anerkender, at det er et fælles ansvar og tager hul på udfordringen sammen. Det er også del af kirkens identitet at værne om og hjælpe de svage i samfundet, siger korshærspræsten.

LÆS MERE om folkekirkens sociale arbejde

Omsorg og frivillige

I Morten Aagaards øjne har kirken godt af at mærke, at der er behov for en tungere indsats med socialt arbejde.

- Omsorgen for næsten er en af kirkens søjler, men i en velfærdsstat forsvinder den nemt, fordi staten eller kommunen tager sig af det, siger han.

Omsorgstjeneste eller diakoni, som Folkekirkens sociale arbejde også bliver kaldt, kommer blandt andet til udtryk gennem de mange tusinde frivillige, som hver dag yder et kæmpe stykke arbejde for at gøre noget for andre. Det kan være alt fra havearbejde, kørsel til lægen, lektiehjælp eller besøgstjeneste til ældre, syge og ensomme. 

LÆS MERE om frivillige i folkekirken

Om Aarhus Vinterherberg

  • Det er et nødherberg for primært hjemløse migranter med lovligt ophold i Danmark. Herberget er altså ikke et tilbud til etniske danskere, som kan bruge andre og lignende tilbud i byen.
  • Der er brug for frivillige, som for eksempel vil lave mad, spise sammen med gæsterne og få en snak over en kop kaffe. Læs mere her.
  • Aarhus Vinterherberg åbnede for første gang tilbage i 2017, og det viste sig hurtigt, at der var et behov for netop denne type tilbud.
  • Den officielle åbning finder sted den 15. november, hvor rådmand Kristian Wurtz og biskop Henrik Wigh-Poulsen byder indenfor. Herberget er herefter åbent frem til udgangen af marts 2021.
  • Adressen er i det gamle amtssygehus i Tage-Hansens gade 2, bygning 11, Aarhus C.