Nyheder
Nyheder

Landsbykirke satser på drive in-dåb

Nyt anlæg til drive in-dåb står færdigt i Thy. En oplagt udvidelse af det eksisterende tilbud om drop in-dåb og samtidig en effektivisering af dåben, siger menighedsrådsformand.

Det cirkelformere dåbsanlæg har plads til 28 dåbsgæster, som i tilfælde af kø ved døbefonten kan parkere på en af p-pladserne omkring døbefonten.

Sidsel Thorsteinsson, Astrid Højbjerg

Inspireret af tidens store fokus på effektivisering har menighedsrådet ved Vestre Kirke i Thy etableret et stort anlæg, som gør det muligt at blive døbt fra forsædet af bilen.

Konceptet kaldes drive in-dåb og er en videreudvikling af det populære ’drop in-dåb’, som er udbredt i især Aarhus og København. Her kan man blive døbt uden tilmelding ved blot at træde ind fra gaden.

Privatbilismen står stærkt

I Thy er det til gengæld småt med mængden af fodgængere. Derfor har menighedsrådet måttet tænke kreativt.

- Vi har jo ikke ret meget kollektiv trafik herude, og det betyder, at privatbilismen står stærkt. Derfor tænkte vi, at vi lige så godt kunne slå to fluer med et smæk og kombinere dåben med bilismen og tilbyde drive in-dåb, fortæller formanden for menighedsrådet i Vestre Kirke, Buris Snedsted og tilføjer:

- Det effektiviserer samtidig dåbshandlingen, fordi man ikke behøver at stige ud af bilen for at blive døbt. På den måde sikrer vi en hurtig ekspedering.

Antallet af faddere nedsættes

Ved den almindelige, kirkelige dåb vælger man tre til fem faddere til det barn, som skal døbes.

Det er dog anderledes i Vestre Kirke. I hvert fald hvis man kører i en almindelig personbil, fremgår det af den officielle vejledning fra kirken. 

Her nedsættes det maksimale antal faddere fra fem til tre, da der normalvis kun er plads til tre passagerer i en almindelig personbil foruden den døbte og føreren af bilen.

Føreren af bilen bliver automatisk registreret som gudmor eller gudfar med mindre andet aftales med præsten.

Finansieret af hjemmestrik

Det nye drive in-dåbsanlæg har kostet menighedsrådet i Vestre Kirke små 800.000 kroner. Pengene til etableringen stammer primært fra salg af Dameklubbens hjemmestrik i kirkens våbenhus.

Det cirkelformere dåbsanlæg har plads til 28 dåbsgæster, som i tilfælde af kø ved døbefonten kan parkere på en af p-pladserne omkring døbefonten.

10 af parkeringspladserne er fortrinsvis til scootere og knallerter.
Det fremgår dog af vejledningen fra Vestre Kirke at denne transportform frarådes, hvis der er tale om barnedåb.

Døbefonten tages i brug første gang 1. april 2019.