Nyheder
Nyheder

Moderne kirkekunst kommer på nettet

Modernekirkekunst.dk viser vej til de godt 3.500 værker, som er blevet til efter 1945. Databasen er med sine 20.000 billeder en guldgrube for kunstelskere og en guide til gratis søndagsudflugter.

Et af de 20.000 værker på modernekirkekunst.dk er Henry Heerups 'Maria med barnet', som er i Stenløse Kirke, Egedal.
Foto: Benny Grey Schuster © copydanbilleder.dk 2017

Ellen Aagaard Petersen

Per Kirkeby, Peter Brandes, Erik A. Frandsen, Maja Lise Engelhardt, Christian Lemmertz, Thomas Kluge, Svend Wiig-Hansen og Henry Heerup. Rækken af kendte kunstnere, som har skabt værker til danske kirker, er lang.

Men i hvilke kirker finder man deres kunst? Og hvem vidste, at også Sydneyoperaens arkitekt Jørn Utzon eller møbeldesignerne Nanna Ditzel og Kåre Klint har skabt værker til danske kirker? Eller at der gemmer sig kunst i kirkerne af provokunstneren Jens Galschiøt, digteren Søren Ulrik Thomsen og Margrethe den Anden? 

I databasen kan alle søge på kunstnere og kirker, men også særlige kategorier som altertavler, glasmosaikker, kors og tekstiler. Har man lyst til at se sin yndlingssalme eller bibelhistorie tolket af en kunstner, kan man også søge dem frem, ligesom man kan se kunst med højtiderne og kristne symboler som motiv samlet.

LÆS MERE: Kultur i folkekirken

Åbning i Grøndalskirken

Den digitale snor til databasen modernekirkekunst.dk bliver klippet den 3. april klokken 16.15 i Grøndalskirken i København, hvor Sophia Kalkaus alterudsmykning Marmorstelen blev indviet i december 2016.

Alle er velkomne ved markeringen. Kirkeminister, Mette Bock, kirkekunstnerne Sophia Kalkau og Susanne Te-shu Chang, professor emeritus Erik A. Nielsen og manden bag det store arbejde med at registrere, kategorisere og samle det omfattende fotomateriale af værkerne, Benny Grey Schuster, lektor ved Folkekirkens Uddannelses og Videnscenter, medvirker.

Modernekirkekunst.dk

Modernekirkekunst.dk er en digital database med omkring 20.000 billeder og informationer om dansk kirkekunst og kunsthåndværk siden 1945 i mere end 1.400 forskellige kirker i Danmark.

 

Lektor ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter Benny Grey Schuster har registreret og kategoriseret værkerne og står selv bag en stor del af billederne i databasen.

 

Modernekirkekunst.dk drives af folkekirken.dk, som vil varetage den løbende opdatering.

 

I forbindelse med lanceringen af modernekirkekunst.dk vil en særlig aftale for kirker om brug af billeder på internettet i undervisning og forkyndelse blive udarbejdet med Copydan. Kirker vil i løbet af foråret kunne hente skabelonen til aftalen på folkekirkens intranet, Den Digitale Arbejdsplads. 

 

Du kan rette spørgsmål om modernekirkekunst.dk kan rettes til Benny Grey Schuster på telefon 51542645 eller mail bgs@km.dk

 

Henvendelser vedrørende opdatering og brug af modernekirkekunst.dk sendes til modernekirkekunst@folkekirken.dk


Modernekirkekunst.dk åbner mandag den 3. april 2017.